fuglekiggere

I en helt almindelig parcelhushave er der plads til et rigt fugleliv. Og hvis man fodrer dagligt, får man mange faste gæster i haven.

 

Det er selvfølgelig vigtigst at fodre fuglene i de strengeste vinterperioder, men bestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening i Østjylland, Ole Bøgh Vinther, råder til, at man fodrer hele året rundt.

“Når man fodrer, lokker man mange fugle til, og der bliver et unaturligt stort fuglehold i nærheden af fodringen. Så hvis der skal være mad nok til alle, og fuglene skal blive i haven, skal man blive ved.”

Han opfordrer også til, at man varierer foderet for at få lokket forskellige arter til.

“Hvis man veksler mellem forskellige kornsorter og også gerne frugt, får man besøg af mange arter. Jeg bruger mest solsikkefrø, det kan de fleste fugle lide, men også jordnøddekerner, hirse og hampefrø. Og hvis jeg har en stump franskbrød eller lidt kage til overs, ryger det også ud i foderhuset.”

Ole Bøgh Vinther har stor daglig glæde af at kigge på fuglene i sin have.

“Jeg er stolt, hvis jeg får lokket en sjælden fugl ind i haven, men jeg får en lige så stor oplevelse ved at se en blåmejse på mit foderbræt. Og man behøver ikke være ekspert i fugle. Alle kan deltage, og hvis man kun kender solsorten og gråspurven, lærer man hurtigt andre arter at kende. For jo mere man kigger, jo mere ser man.”

 

Havørne-hittet

Ole Bøgh Vinthers interesse for fugle begyndte, da han var en stor dreng. Dengang lånte han sin søsters Velo og kørte sydpå til Norsminde. I dag er der heldigvis kommet mange fuglelokaliteter i Aarhus, blandt andet de to engsøer ved Årslev og Egå. Her er vandet så rent, at det tiltrækker mange fugle, der fanger deres føde i vandet.

“Det helt store hit er havørnene ved Egå Engsø. Her kan man få en helt unik oplevelse. Ørnene kan sidde få hundrede meter fra én og så flyve ud en gang imellem og nappe en fisk.”

 

 

 

 


Fugleture

Hvis man har lyst til at se havørne, sorthalsede lappedykkere eller silkehaler, kan man tage med på en af de mange ture, som Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling i Østjylland arrangerer. Alle er velkomne, og turene er også for uøvede fuglekiggere. Turlederen fortæller om de fugle, man ser, også de helt almindelige arter. Men der er ingen garanti for havørne. Du kan læse mere om turene på dofoj.dk Du kan finde flere gode råd om fodring af fugle i haven på dof.dk

 

Tekst: Lotte Frandsen
Foto: Brian Rasmussen