Pressefoto: LiteratureXchange (2019)

Aarhus’ internationale litteraturfestival, LiteratureXchange, slår dørene op til hele 200 litterære arrangementer, når festivalen vender tilbage i Aarhus den 10.-20. juni. Få et overblik over, hvad du kan opleve her.

I juni forvandles Aarhus til en litterær højborg, der emmer af kulturoplevelser og fællesskaber med litteraturen som omdrejningspunkt. Det sker, når litteraturfestivalen LiteratureXchange løber af stablen for tredje gang. Der kommer til at foregå intet mindre end 200 litterære arrangementer rundt omkring i Aarhus, bl.a. på caféer, museer, biblioteker, kirker og på Godsbanen.

Se det fulde program her

Efter lang tid med uvished er arrangørerne lettede over, at det i år er muligt at invitere publikum indenfor.

”Vi er så glade for, at vi kan afholde festivalen i år – vi trænger til en kulturel indsprøjtning, gør vi ikke?” siger festivalleder, Jette Sunesen. Hun understreger, at de selvfølgelig tager alle nødvendige forholdsregler, så man trygt kan deltage i arrangementerne.

Fra Aarhus til Chile

I år byder festivalen også på en række litterære Aarhus-oplevelser. Blandt andet har en række aarhusianske borgere skrevet coronadigte om den tid, vi lever i, og sangskriver Michael Møller og komponist Søren Møller har lagt musik til digtene i forbindelse med koncerten “Alene Sammen”.

Der er også mulighed for at dykke ned i klassikeren Et dukkehjem af Henrik Ibsen. LiteratureXchange har nemlig arrangeret en litterær gådejagt langs Aarhus Havn for venner og familie, hvor man ud fra en række gåder, spor og ledetråde skal finde ud af, hvor hovedpersonen Nora gik hen, da hun forlod sit hjem til sidst i det klassiske drama.

Til LiteratureXchange kan publikum også møde den aarhusianske, prisvindende digter Gry Stokkendahl Dalgas, hvor hun fortæller om digtsamlingen Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej, som handler om at være transkønnet i Danmark.

Det internationale udsyn er også prioriteret højt i årets program. Store, internationale og prisvindende forfattere som norske Vigdis Hjorth og finske Monika Fagerholm gæster scenen i Aarhus, mens andre er med live på storskærm fra deres arbejdsværelser rundt omkring i verden. Det gælder for eksempel den chilenske forfatter Isabel Allende, som er bedst kendt som kvinden bag den internationale bestseller Åndernes Hus, og som nu er aktuel med romanen Håbets rejsende.

I øjeblikket har Jette Sunesen og teamet bag LiteratureXchange travlt med at forberede de sidste detaljer, inden de kan slå dørene op til litteraturens verden.

”Vi glæder os til at give vores gæster alverdens litterære indtryk og til at mærke Aarhus emme af liv og litteratur. Noget af det, litteraturen kan, er netop at give os en større forståelse for og indsigt i den verden, der omgiver os, og det kan LiteratureXchange også.”

Du kan også opleve:

Ordets magt
Er der noget, de seneste år har lært os, er det, at de ord, vi bruger om og til hinanden, har magt. Det ved også de tre forfattere Anita Furu, Peder Frederik Jensen og Kaspar Colling Nielsen, der alle udover deres litterære virker også er eller har været taleskrivere for den politiske magt. Hør dem fortælle om, hvilken litteratur der har haft særlig betydning for dem, og hvordan deres værker taler ind i en politisk virkelighed.

Litterær morgensang
Træn stemmebåndet med LiteratureXchange, når vi synger sange fra Højskolesangbogen og danske salmer og meget mere. Vi starter de lune sommerdage med morgensang i Grundtvig, Jeppe Aakjær og Tove Ditlevsens tegn – bedre start på dagen kan man nok ikke få.

Boggods – sådan bliver bøger til
Gå på opdagelse i en række mikroforlags udgivelser, og bliv klogere på bøgernes tilblivelse, når grafiske designere, illustratorer og bogbindere demonstrerer deres arbejdsprocesser. Du kan også selv prøve kræfter med kalligrafi, bogbinding og poesi til forskellige workshop i løbet af dagen. Boggods foregår 12. juni kl. 11-17 på Folkestedet.

Nordiske forfattere
Der bliver skabt stor litteratur i hele Norden, og til dette års LitX får du mulighed for at lære vores nordiske naboer lidt bedre at kende. Norge, Sverige og Finland er repræsenteret, når forfattere som Geir Gulliksen, Vigdis Hjorth, Monika Fagerholm og Sofi Oksanen gæster festivalen.

Digitale interviews
I år gæster store internationale forfattere LiteratureXchange virtuelt, når de live fra deres arbejdsværelser rundt omkring i verden deltager på en storskærm i salen på Godsbanen. Fra salen, hvor intervieweren også sidder, vil publikum blandt andet kunne opleve Salman Rushdie, Marilynne Robinson og Isabel Allende. Derudover live streames flere af festivalens arrangementer, så man kan se med hjemme fra sin sofa.

Find billetter og læs mere om programmet og festivalen på hjemmesiden LitX.