Afdæk dine forfædres historie

Slægtsforskning er ikke nyt, men i en digitaliseret nutid er det lettere end nogensinde at grave i historien.

 

”Jeg faldt forleden over en familie fra 1813, der på bare fjorten dage havde mistet tre børn på grund af difteri. Det havde været en tragedie i dag, men dengang var det vel nærmest et vilkår.” Jonna Thybo Sørensen har forsket i sin egen slægt i snart seks år, men selv om hun primært kigger på egne rækker, kommer hun langt omkring i historien. Alene et blik i gamle kirkebøger og andre officielle optegnelser giver et spændende indblik i den samfundsmæssige udvikling. ”Man lærer meget om de forskellige samfundslag og samfundets opdeling, og så bliver det i øvrigt tydeligt, hvor godt, vi har det i dag – når man graver i fortiden, lærer man at sætte pris på nutiden,” siger hun.

 

Rødder

Det startede med en nysgerrighed i forhold til hendes egen familie. Fødenavnet Thybo kunne tyde på, at slægten var fra Thy, men den teori holdt ikke stik. ”Mit stamtræ strækker sig fra Hjørring i nord til Flensborg i syd, til gengæld er jeg jyde med stort ’J’: så langt tilbage, jeg har kunnet søge, er der kun kommet en enkelt sjællænder ind i familien. En kvinde. Og i øvrigt i 1898, som var lige dengang, man var begyndt at annoncere efter tyende gennem avisannoncer. Jeg gætter på, hun har læst en annonce i avisen og er rejst til Jylland. Når jeg får tid, skal jeg op på Statsbiblioteket og trævle gamle avisudskrifter igennem for at finde en annonce, der bekræfter min fornemmelse,” smiler Jonna Thybo Sørensen, lige dele begejstret og bekymret for, hvor lang tid dét tager.

 

Vinterforskning

Hun bruger i forvejen mellem fire og seks timer om dagen på slægtsforskning. Om vinteren vel at mærke. I sommermånederne trækker solen og de udendørs sysler. I starten kiggede hun kun på egen familie, men for nylig er hun gået i gang med sin mands historie.

 

Et produkt af fortiden

”De har noget med kroer – forpagtning af kroer,” siger hun; ”det går igen gennem mange generationer – og faktisk har også vores egen datter arbejdet på kro på et tidspunkt.” ”Og det er jo sådan noget, der er sjovt, og det er nok også det, der driver mig: Den der fornemmelse af, at det ikke er tilfældigt, hvilke valg, vi træffer, og hvordan vi er blevet som vi er, som mennesker. Vi er støbt af den fortid, vi har,” slutter hun.

 

Kom til Spørgehjørne på DOKK1

Den anden tirsdag hver måned holder Slægtshistorisk Forening Århus ’Spørgehjørne’ på DOKK1 i tidsrummet 13.00-16.00. Her kan nye slægtsforskere få hjælp til at komme i gang, og erfarne forskere få hjælp til at komme videre – flere af foreningens medlemmer er også erfarne tydere af gotisk håndskrift, hvilket er en stor fordel, når de gamle kirkebøger og andre håndskrevne tekster, skal læses.

Tilmeld dig Spørgehjørne hos Elin Damm Madsen: edm@slaegt-aarhus.dk

Læs mere om landets ældste slægtshistoriske forening: slaegt-aarhus.dk

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Privat