Til dem med god tid i hverdagen

Det er torsdag på Folkestedet i Carl Blochs Gade 28 i Aarhus. Huset summer af liv. Inde i det store mødelokale er cirka 30 mennesker samlet til en temaeftermiddag med fokus på, hvad du som førtidspensionist må lave af frivilligt arbejde, hvilke kurser du må deltage i, og samtidig er temadagen en mulighed for at få øjnene op for et eventuelt frivilligt arbejde. Temadagen er arrangeret af netværket Os, med god tid i hverdagen. Netværket er helt nyt og holder til i Folkestedets lokaler og er en gruppe, der forsøger at styrke det sociale netværk mellem førtidspensionister i Aarhus Kommune. „Os, med god tid i hverdagen er noget helt nyt. Det er et projekt om netværksdannelse, hvor vi forsøger at skabe et større netværk, hvor man kan samles og lave forskellige aktiviteter med ligesindede,“ fortæller Susanne Brøchner Væring, der er daglig leder på Folkestedet.

 

Usynlig gruppe

Der er cirka 14.500 førtidspensionister i Aarhus Kommune. Hertil kommer knap 6000 som er i fleksjob eller langtidssygemeldte. Det er med andre ord rigtig mange mennesker, og alligevel er de meget svære at få øje på i byens foreningsliv. Vi har talt med Gitte på 42, som selv er førtidspensionist og frivillig nogle timer om ugen på Folkestedet. Gitte har ikke ønsket at blive fotograferet, men vil gerne fortælle om sine oplevelser som førtidspensionist.

 

Tab af arbejdsidentitet og netværk

Gitte blev selv tilkendt førtidspension i 2010 og fortæller om, hvordan det er at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet som kun 36-årig, og om hvordan det påvirkede hendes sociale liv: „Der er en enorm krise ved at miste tilknytningen til arbejdet, når du er ung. Vejene skilles,og så bliver man kørt ud på et sidespor,“ fortæller Gitte. At få tilkendt førtidspension kan i sig selv være en grænseoverskridende proces, som det kan være svært at tale om: „Der gik to år, før jeg begyndte at tale om det med folk, jeg ikke kendte så godt. Kun min familie vidste det fra starten. Jeg syntes, det var frygteligt, og der er ikke mange, der forstår det, ud over dem, der står i samme situation,“ fortæller Gitte, der dog ikke længere er flov over at være førtidspensionist.

 

Netværk, socialt samvær og kreativitet

Gitte har forsøgt alverden for at skabe et nyt netværk. Problemet er bare, fortæller hun, at det kan være svært at finde sammen med nogen i hendes egen aldersgruppe og livssituation. „Jeg har en meget lille omgangskreds, og jeg prøvede at finde nogle steder at gå hen. Men der var ingenting. Der var masser af tilbud til unge under 25 år og også af tilbud til alderspensionister, “ fortæller hun. Det var med inspiration i Gittes oplevelser, at Susanne Brøchner Væring og Helle Randlev fra Folkestedet tog initiativ til at starte Os, med god tid i hverdagen. Netværket er netop et forsøg på at gøre Gittes og andre førtidspensionisters tilværelse rigere ved at understøtte et fællesskab, nye venskaber og meningsfulde oplevelser, som giver indhold i hverdagen.

 

Del dine ideer – ikke din sygehistorie

„Netværksgruppen skal ikke være en sjælesørger, men en form for tovholder, der kan hjælpe folk med at tage til den ønskede aktivitet,“ siger Susanne Brøchner Væring. Temadagen på Folkestedet den torsdag var arrangeret af Folkestedets leder Susanne Brøchner Væring og Helle Randlev, som er medarbejder på Folkestedet, og der vil være månedlige møder med fokus på relevante emner for førtidspensionister. Næste temaeftermiddag ligger midt i marts og handler om økonomi og pensionsregler.

 

Del din viden til glæde for andre

Men det nye ved Os, med god tid i hverdagen er, at du også selv kan oprette dine egne aktiviteter. Det kan være alt lige fra bare at mødes til hygge, en tur i biografen eller en gåtur i skoven, til madlavning en aften eller hvilket som helst, der er interesse for. Fælles for aktiviteterne er, at det er små intime hold. „Vi vil rigtig gerne være med til at bringe folks egne ressourcer i spil også. Der er masser af førtidspensionister, der ved noget eller kan noget. Hvorfor ikke dele de evner med andre? Det er til glæde for både dem, man deler sin viden med, og for en selv. At gøre noget for andre, giver en følelse af at bidrage med noget,“ forklarer Susanne Brøchner Væring.

 

Hvordan kan du være med?

Det er gratis og helt uforpligtende at være med i netværket, og det er helt i orden at melde sig ud igen, hvis man ikke længere har lyst til at være med. Der er åben cafe hver 14. dag og åben telefon i de mellemliggende uger. Du kan kontakte netværket på mail godtid@folkestedet.dk eller pr. tlf. 4185 8666

Der er mere information om ”Os, med god tid i hverdagen” på Folkestedets hjemmeside, og netværket har også en gruppe på Facebook, som anvendes ihærdigt. Her kan man se de kommende begivenheder, og man har mulighed for at invitere venner og bekendte med til arrangementerne. Læs mere om Folkestedet og om Os, med god tid i hverdagen på folkestedet.dk eller på Facebook.

 

Tekst: Nadia Friis og Martin Flensted-Jensen

Foto: Folkestedet