Palles jul

Jul Klostercaféen VITAL

 

80-årige Palle Blem glæder sig til jul. Han valgte sidste år at holde juleaften i caféen i Klostergade, og den succes vil blive gentaget i år.

 

Julen gør noget ved vores relationer. Enten forstærkes de, eller revner og sprækker træder endnu tydeligere frem i julelysenes skær. Der er store forventninger. Alt skal stråle af lykke og idyl, når det
er jul, men somme tider har virkeligheden svært ved at leve op til forventningerne.

 

Derfor fravælger flere og flere den traditionelle familiejul. Nogle melder sig som frivillige til at holde jul for hjemløse eller udsatte. Nogle finder sammen med gode venner eller naboer og steger en lækker bøf. Nogle tager på højskole eller rejser på charterferie langt væk fra den hvide jul – som jo alligevel sjældent er så hvid.

 

Rolig stemning

Palle Blem var ikke i tvivl om, hvordan han skulle holde jul, da caféen i seniorernes kulturcenter i Klostergade 37 sidste år inviterede til juleaften.

 

”Jeg har en søn på 52 med Downs syndrom. Han bor i et bofællesskab, og jeg spurgte ham, hvad han ville sige til at holde juleaften her i KlosterCaféen. Han er meget social, så det var han helt frisk på. Og det blev den bedste juleaften, jeg har haft i mange år,” fortæller den 80-årige aarhusianer begejstret.

 

”Vi sad ved to lange borde og fik dejlig mad, og bagefter dansede vi om juletræet og sang,” beretter Palle Blem. Han fremhæver den ro, der var over julearrangementet.

 

“Jeg kan godt lide den lidt ’gammeldags’ stemning, der var over juleaften her. Det væsentlige kommer i fokus,” siger Palle Blem, som understreger, at han netop ikke er sådan en, der hader julen
og hellere ville springe den over.

 

”Når man som jeg har et kristent livssyn og går i kirke jævnligt, er julen jo en dejlig tid. Min ekskone, som bor på Sjælland har været sød til at invitere min søn og mig, men jeg var ved at være lidt fed up med altid at skulle rejse langt og være gæst hos nogen. Man vil jo gerne være uafhængig.”

 

Ud over ekskonen har Palle Blem også en søn og to børnebørn på Sjælland, men dem ser han ikke så ofte.

 

”Jeg ville føle, at det var lidt kunstigt at holde jul der. Så ville jeg faktisk hellere sidde alene. Det kan jo også være hyggeligt. Men arrangementet i KlosterCaféen er topscoreren.”

 

Yoga og søndagsfrokost

Palle Blem er en aktiv og selvhjulpen herre, der i sit arbejdsliv både har beskæftiget sig med EDB, som det hed dengang, og sejlet skibe rundt på verdenshavene som styrmand. Han bor alene, men
engagerer sig i mange ting, blandt andet menighedsarbejdet ved Vor Frue Kirke.

 

I KlostergadeCentret er han også aktiv medspiller for fællesskabet. Fredag står den på yoga, og den første søndag hver måned går han sammen med syv andre i køkkenet og forbereder lækre retter til en søndagsfrokost, som man bare kan møde op til. Der kommer en 20-30 stykker hver gang.

 

”Det er jo vores andet hjem hernede, og jeg har efterhånden fået mange gode venner og bekendte. Flere af dem var også med juleaften sidste år, så det var meget hyggeligt,” siger Palle Blem, som også satte pris på, at der blev sunget og danset om juletræet. Nøjagtigt som hvis det havde været en juleaften i et privat hjem.

 

Bordkort til alle

At julefesten ikke bare skal være bespisning har været noget helt centralt for Inge Juul, som er fællesskabsformidler i KlostergadeCentret. Hun er den, som står bag arrangementet, der afvikles i
samarbejde med Aarhus Kommunes fællesskabsportal, Genlyd. En flok på fem frivillige bruger deres juleaften på at servere og hygge om de 45 festdeltagere, og de lægger også hele deres sjæl i at skabe den rigtige hyggelige julestemning.

 

”Vi er værterne, og det er vores opgave at få gæsterne til at føle sig velkomne. Vores mål har været at skabe en aften med nærværende samvær,” forklarer Inge Juul. Hun laver bordkort, så alle ved, hvor de skal sidde, når de kommer.

 

”Og når vi har spist, lunter vi rundt om et stort juletræ – i to rækker,” smiler Inge Juul, som også selv ser frem til aftenen i KlosterCaféen. Der bliver læst op af juleevangeliet, sunget salmer og
leget pakkeleg. Festdeltagerne er seniorer, som frivilligt eller ufrivilligt ikke skal holde jul med deres familie. Måske har de mistet en ægtefælle, måske er de fraskilte, eller måske foretrækker de bare som Palle Blem at være uafhængige af familien og alle de forventninger, julen kan rumme.

 

Alle er på udebane

Inge Juuls erfaring er, at mange ældre gerne vil være fri for at skulle ligge familien til last. For nogle kan det også være en udfordring med sammenbragte familier, som de kan have svært ved at finde deres plads i. Hun og Palle Blem er enige om, at der ikke er så meget på spil i forhold til relationer og traditioner, når man holder jul i et fællesskab med fremmede.

 

Når de møder frem 24. december om aftenen i Kloster-Caféen, hvor der er pyntet op, og de lange borde er dækket, er der ingen skjulte dagsordner, som der kan være i nogle familier.

 

”Alle er på udebane, og alle kommer med de bedste intentioner,” siger Palle Blem. Han slår fast, at det var en stor og glædelig oplevelse for ham at prøve at fejre julen på en helt ny måde, og han er ikke i tvivl om, hvor han skal danse om juletræet i år.

 

TEKST: Dorte Søholm

FOTO: Niels Åge Skovbo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *