En pause fra demensen

En klarinet bryder stilheden. Den bliver højere, en guitar spiller med og snart fanger en blid stemme publikums opmærksomhed. ”Den lille Ole med paraplyen…” lyder det forsigtigt. Vi er i sanserummet i specialplejeboligenheden i DemensCentrum Aarhus. Her har beboerne besøg af tre studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium, der undersøger, om godnatsange kan give ro til natten og hjælpe beboerne i deres sygdomsforløb. Musik kan nemlig have en gavnlig effekt på demens, og sangene er en af de måder, hvorpå man i DemensCentrum Aarhus bruger toner, harmonier og klange til at holde sygdommen nede. ”Musikken kan skabe øjeblikke, stemninger og for en stund kan man huske sig selv igen, forklarer Chris Lykkegaard,” der er musikterapeut hos DemensCentrum Aarhus.

 

Minder og bevægelser synges frem

Med demens er det svært at mærke sig selv. Sygdommen rammer hjernen, man mister sine færdigheder, sprog og føling med, hvem man er. Musikken helbreder ikke sygdommen, men den kan lindre og aktivere hjernen. Den skærper koncentrationen, skaber samvær og nærvær og vækker erindringen og følelsen af identitet. ”Måske erindrer personen med demens pludselig sangen fra sin barndom, genkalder minder og husker teksten. Det sker helt subtilt og diskret, men pludselig former brudstykker af ens liv sig, og man mærker sig selv igen,” siger Chris Lykkegaard. Derudover påvirker musikken kroppen. Foden begynder at røre på sig i takt til musikken, og det bliver lettere at bevæge sig. Derfor bruger DemensCentrum Aarhus også musikken til dansecaféer, og når fysioterapeuter og ergoterapeuter træner med borgerne.

 

Vælg musikken fra livet

I alle tilfælde er musikken nøje udvalgt. Hvis man vil lindre demens ved for eksempel at skabe ro, som de studerende prøver til aftenens koncert, kræver det, at du vælger sangene med stor omhu. Avancerede jazznumre eller hurtige og heftige rytmer dur ikke. Det er for komplekst, da hjernen skal bruge mange ressourcer på at forstå, hvad der sker, forklarer Chris Lykkegaard: ”I stedet skal melodierne være enkle og passe til den, du spiller for. Når musikken skal vække minder og livshistorie frem, kræver det, at melodierne har været en del af personens liv, og vælges ud fra personens behov.” Til koncerten synes det at være tilfældet. Her er ingen voldsomme rytmer, men velkendte godnatsange og bløde toner fra klarinetten. Efter en halv time har roen bredt sig. To beboere rejser sig og trisser ud med et godnat.

 

Tekst og foto: Line Dalgaard Jensen