Selvom der stadig er mange, der går brat på pension, er der flere og flere som har gradvise overgange, hvor de langsomt kan skrue op for nogle af de ting, der også fylder i livet, og som efter arbejdslivet kan få mere plads. Vital har talt med en række mennesker, som her deler ud af deres personlige erfaringer og overvejelser. Og så får du også eksperternes råd til en god overgang.

Kvinde kend din karat

Bodil Johanne Jørgensen og Jytte Lund Larsen har sammen skrevet bogen “Kvinde kend din karat”. Her forsøger de sammen med læseren at finde ud af, hvad det gør ved os som mennesker at gå på pension, og hvordan vi bevarer eller finder os selv i den tredje livsalder.

Læs mere om forfatterne og bogen på karatkvinder.dk

  

 

Min overgang fra arbejdsliv til seniorliv 

Foto: Thorbjørn Wangen 

Poul Grosen 

Den største udfordring er at bevæge sig fra en struktureret livsform til en uforudsigelige livsform. Hvor alt før var rammesat, er alt nu nyt, åbent og frit tilgængeligt og baseret på ens eget valg. Det drejer sig derfor om at finde noget, der kan understøtte overgangen og det forløb, der kommer – hvor er den ild, der skal brænde i mit seniorliv?  

Jeg etablerede egen virksomhed, der tilbød afklaring i forhold til overgange og seniorliv, og jeg har undersøgt en række senioraktiviteter: 

  • Senior Erhverv Aarhus, hvor jeg blev afklaret i forhold til en fortsat beskæftigelse på arbejdsmarkedet. 
  • Start Vækst Aarhus, hvor jeg fik hjælp og støtte til etablering af min virksomhed. 

Silkeborg ØK Skibsklub (SØS), hvor jeg fik afprøvet mit kreative og litterære talent i forbindelse med redigeringen og udgivelsen af en erindringsbog. 

Seniorer Uden Grænser, hvor jeg fik indsigt i internationalt, socialt udviklingsarbejde samt erfaring i brugen af sociale medier. 

DGI, hvor jeg fik prøvet en række forskellige motions- og afspændingstilbud af i forhold til et sundere liv. 

Foreningen til Udvikling af Alderens Muligheder (FUAM), hvor jeg fik indsigt i aldersrelaterede udfordringer som demens, aldersdiskriminering og det gode seniorliv samt erfaring med at igangsætte samtalecaféer om disse emner.

 

Connie Bækby

Jeg er stadig i arbejde frem til sommeren 2022, men har mine tanker om, hvad jeg vil foretage mig, når jeg når min pensionsalder. 

Jeg har igennem mange år været tilsynsførende hos Århus Børnefilm om vinteren, har fået gåture ind i min hverdag bl.a. i fællesskab med Århus Fodslaw. Jeg løber i Århus 1900, som også byder på andre former for motion og et godt fællesskab. 

Hvis du er senior, som er helt nedslidt og ikke har haft overskuddet til at gennemtænke den 3. alder, bl.a. økonomi og fællesskab med andre, kan det blive et chok at få så meget fritid. Og så sidder du måske ensom, da dit arbejdsliv fyldte så meget.  

Sæt dig derfor ned og tænk, hvad er det bedste for mig, i de år jeg har tilbage af livet. Er det foreningsarbejde, sportsliv, fællesskab med andre, evt. ud at rejse (hvis pengene er til det) mere tid til dine børnebørn, hygge med din ægtefælle hvis du har dette, hvor I kan stå op og tage livet lidt langsommere end tidligere.             

Det kan være, at du er personen, som ønsker det stille og roligt i dit 3. liv. Men at være alene kan altid give ensomhed, som du skal være klar til at tackle.  

Brug foreningerne i dit nærområde, hvor du kan hygge dig, bl.a. laver kirkesogne meget for deres borgere, som heller ikke behøver at koste en masse. Hvis det er svært første gang at skulle møde nye mennesker, er der mulighed for følgeskab af en af Seniorvejlederne på Folkestedet.    

Seniorvejledning 

“Jeg er meget optaget af, at den gode afgang fra arbejdslivet til seniorlivet skal være værdig og ordentlig. Igennem 10 år har jeg studeret emnet på Folkeuniversitetet og også fulgt forskningen på området. Det giver rigtig meget mening for mig at arbejde med mennesker og med et område, der er relevant både lokalt, samfundsmæssigt og på verdensplan. Og jeg kan mærke, at jeg gør en forskel, og at det styrker min egen refleksion om den gode overgang fra arbejdsliv til seniorliv.” 

Lilli Thomasen, Seniorvejleder 

Vil du gerne tale med en seniorvejleder, det er gratis – så ring eller sms til Seniortelefonen Aarhus på tlf.: 24 27 23 11 

Fem råd til en god overgang fra arbejdsliv og seniorliv

Af Aske Juul Lassen, aldringsforsker og Marie Gorm Larsen, videnskabelig assistent 

Pensionsovergangen er en af livets store overgange. Men det er ikke en overgang, vi som samfund har haft særlig meget fokus på. Det er som om, at vi tror, at pensionen først og fremmest er afvikling. Men i dag er pension mere udvikling end afvikling, og det er vigtigt, at vi begynder at tage denne overgang mere alvorligt. Her får du nogle gode råd til overvejelser og konkrete ting, du kan gøre: 

(U)Frivillig pension – accept af pensionen 

For langt de fleste pensionister i Danmark er livskvaliteten høj. Det vigtigste parameter for en høj livskvalitet i årene omkring pensionen er, at du selv har valgt at lade dig pensionere. Hvis du går fra på grund af sygdom eller ledighed, kan det være sværere at komme godt ind i den nye livsfase. Så er det ekstra vigtigt, at du er opmærksom på de udfordringer, der kan være ved pensionsovergangen.  

Identitet – hvem er jeg nu? 

Måske har du i en årrække glædet dig til at gå på pension, men har du forberedt dig på, hvad det betyder for dig? For hvem er du nu, når du ikke længere er murer, lærer eller læge? For mange er identiteten tæt forbundet med arbejde, og vi skal således til at fremhæve andre sider af os selv, når vi fortæller os selv og andre, hvem vi er. 

Tiden – skab ny struktur 

Igennem et langt liv har de fleste af os været vant til, at først forældre og sidenhen uddannelsessystem og arbejdsmarked styrede tiden for os. Den struktur arbejdsmarkedet giver til dags- og ugerytme, tænker de fleste ikke over. Og så er det således først i 60erne, at vi skal lære at mestre tiden selv.  

Aktiviteter – for meget eller for lidt 

Selvom du måske har set frem til friheden ved pensionen, kan denne søgen efter identitet og tidsmestring gøre friheden svær at gribe og nyde. Måske kaster du dig over alt for mange nye aktiviteter, eller måske har du svært ved at komme i gang med noget nyt. Den vigtigste måde at tackle dette på er at finde noget at engagere dig i, som giver både mening, retning og ugerytme.  

Forventninger – afstem med andre og dig selv 

Tag en forventningsafstemning med dine nærmeste inden pensionen. Er du enig med din partner om, hvor meget tid, I nu skal til at bruge sammen? Og er du enig med dine børn om, hvor meget du skal være en del af børnebørnenes hverdag?  

Sundhedsstyrelsens ti gode råd:

Sundhedsstyrelsens 10 gode råd: Kom godt i gang med seniorlivet