Bordtennis er for alle aldre

Nej tak til demens og andre dårligdomme. Bordtennis er sjov motion og socialt samvær, og så er det sundt for hovedet.

Duk-duk, duk-duk, duk-duk, dukduk. Den sprøde ping-pong-lyd af bat mod plasticbolde lyder fra alle fem borde i bordtennisklubben SISU/MBK. Bordtennis er ikke bare sjov og god motion. Dens forebyggende effekt i forhold til demenssygdomme er en efterhånden anerkendt sidegevinst ved sportsgrenen, der populært sagt ’skærper’ hjernen. ”Bordtennis er både med til at forebygge demens og til at hæmme udviklingen af sygdommen, når den er sat ind,” siger læge, neurolog og hjerneforsker Albert Gjedde, der har fattet interesse for sporten. Han forklarer, at bordtennis fremmer og vedligeholder reflekser, balance og koordination og samtidig træner hjernens planlægning og udøvelse af bevægelser.

 

Spiller sig til koordination

En af dem, der kan skrive under på bordtennissens gavnlige effekt for hovedet, er Peter Olesen, der startede i klubben for et halvt år siden. Han er ikke ramt af demens, men træner derimod op efter to blodpropper og en hjerneblødning for omkring et år siden. ”Jeg vidste hverken, hvem jeg selv var, eller hvad mine børn hed og kunne ingenting. Ved genoptræning hos fysioterapeuten mødte jeg Linde,” siger Peter Olesen med et nik mod sin makker Jens-Erik Linde og fortsætter: ”Linde mente, at bordtennis ville være godt for min dårlige koordination, så det prøvede jeg. Og jeg skal lige love for, at det har været godt. For det hele. I starten kunne jeg ikke engang finde ud af at tage bussen selv, så min kone var nødt til at følge mig herned. I dag tager jeg selv bussen. Og så spiller jeg efterhånden helt hæderligt,” siger han med et grin til kammeraterne, der replicerer på bedste herre-omklædningsrums- facon, og han tilføjer: ”Men det bedste, også i forhold til at komme ud af sygdommen, er det sociale.”

 

Fællesskab

Og netop det sociale gør klubben meget ud af, forklarer mangeårigt medlem Jens-Erik Linde, der desuden er formand for Dansk Bordtennis Unions Veteran Udvalg. Selv har han en arvelig muskelsygdom, der hæmmer hans fysiske formåen, men når banen ikke er større end et bord, går det fint. Faktisk så fint, at han for to år siden blev verdensmester i sin aldersklasse ved VM i New Zealand.

 

God seniorsport

Samtidig er han aktiv i initiativet Bat60+ i regi af DGI og Dansk Bordtennis Union, der skal få flere seniorer til at spille bordtennis. Og umiddelbart er argumenterne overbevisende. ”Udover det åbenlyse sociale element og de gode effekter på hjernen, så er bordtennis også en skånsom motionsform med god påvirkning af hjerte og kar. Og så hæmmer bordtennis fedme og aldersdiabetes,” understreger Albert Gjedde og peger på et argument, der falder uden for lægevidenskaben: Alle kan være med. Hvilket det fyldte klublokale vidner om. Seniorholdene starter fra 60+, men alderspræsidenten, Gudrun Nielsen, er 86 og har spillet siden ’engang i starten af 1980’ern. ”Jeg spiller for motionens skyld,” siger hun; ”så sidder jeg da ikke derhjemme og spiser mig tyk og fed!”

 

Lyst til at spille med?

SISU/MBK’s seniorer spiller mandag og onsdag kl. 9-12. Du behøver ikke ringe først, men kan blot møde op i klublokalerne på Nørre Boulevard 1. Hvis du vil vide mere, inden du tropper op, er du velkommen til at ringe til formand for klubbens veteraner Kai Berg-Nielsen: 29 43 75 02

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Niels-Åge Skovbo