Pink din hverdag op med rødbeder – og tag det søde med det sunde

Søde og sprøde rødbeder farver dine fingre og sætter skub på kuløren i de vinterblege måneder. Der er mange grunde til at elske rødbeden – det mørkerøde guld – der gemmer sig i den danske muld.

 

Rødbeden giver spræl og liv på toppen af en grå leverpostejmad, og den er i generationer blevet anvendt som syltet tilbehør til kødretter. Dog kan den også fungere som en sund, sød og saftig ingrediens i bagværk og desserter.

 

Som andre rodfrugter er rødbeden en grov grøntsag, der vokser under jorden. Den er nem at dyrke, også i egen have, men den skal fra jord til bord, inden vinteren bider, da den ikke tåler frost. Det betyder, at der netop nu (fra september-marts) er sæson for skønne rødbeder, som er glade for at være kommet ind i varmen.

 

Den knoldede rodfrugt er blandt andet i familie med sukkerroen, og med et højt sukkerindhold er den både sød og saftig. Den vil dig en masse godt, og så er den tilmed billig og medgørlig i køkkenet. Du kan koge, stege og bage den, og hvis du tør, kan du eksperimentere med den.

 

Rødbeden kan næsten det hele, hvis du ellers giver den lov. Den ligner en fest, er sprængfyldt med god energi og så smager den fantastisk i både kager, smoothies og som mar- meladekompot – selv på et stykke rugbrød. Trods navnet rødbede kan en variere i form og farve – og sågar være bolsjestribet. Faktisk er dens farvestof, betanin, så ot, at det bliver brugt til at sminke andre madvarer og slik.

 

God for krop og sjæl

Det er ikke uden grund, at den ældgamle rødbede tidligere er blevet dyrket som lægeurt og brugt mod infektioner og jernmangel. Med et højt indhold af vitaminer, minera- ler og antioxidanter kan den hjælpe dig, hvis du er småsyg og booste din energi, hvis du er træt. Forskning viser, at rødbeden både renser dit blod og øger din iltoptagelse med op til 10 procent – og så mætter den godt og længe i maven på grund af sine kostfibre.

 

Psst…

Hvis der er en livsrynke eller to, der driller, kan rødbeden måske hjælpe dig på grund af dens høje indhold af jern og hyaluronsyre. Det er med til at skabe fylde i huden som en slags ”naturlig Botox”.

 

Cupcakes med Rødbede

  • Ingredienser
  • Sådan gør du

10 små cupcakes

  • 3 dl hvedemel
  • 1,5 tsk bagepulver
  • 120 g blødt smør
  • 2 dl sukker
  • 2 æg
  • 1 dl mælk
  • 1 tsk vanilje eller vaniljekorn
  • 30 g valnødder
  • 100 g revet rødbede
  • 40 g revet pastinak

Frosting 

  • 100 g blødt smør
  • 75 g flødeost, naturel
  • 6 dl flormelis
  • Et par dråber rødbedesaft

  • Pisk sukker, vanilje og smør sammen til en luftig masse
  • Tilsæt æg og pisk igen
  • Tilsæt mel, bagepulver og mælk og pisk til en ensartet dej
  • Rør grofthakkede valnødder, rødbede og pastinak i dejen
  • Kom dejen i muffinsforme (fyld 2/3 op)
  • Bag ved 180 grader i ca. 20-25 min.
  • Lad kagerne køle af, inden du dekorerer dem med frosting
  • Pisk alle ingredienser til frosting sammen i en skål
  • Tilsæt ekstra flormelis, hvis frostingen bliver for tynd – den skal være tyk og glat
  • Tilsæt lidt rødebedesaft for en smuk farveoplevelse
  • Kom frostingen i en sprøjtepose
  • Spis og vær glad!

 

 

Tekst: Line Sass

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *