I Kragelunds Naturtilbud føler Anne endelig, at hun har fundet et sted, hvor hun passer ind, selvom alle er forskellige. Her kan hun være social i trygge, åbne rammer og i sit helt eget tempo. 

Tekst og foto: Anja Ziegler 

I Naturtilbuddet kan Anne forene socialt samvær med sin store passion for naturen. Hun kan være den, hun er, uden at nogen dømmer eller stiller krav. Anne er førtidspensionist og har haft en del udfordringer i sit liv. 

Sorg og sygdom 

Anne er 39 år og fik i 2013 stillet diagnosen ADD. Før det havde hun mange perioder med stress, og det førte også til, at hun stoppede med at læse Musikvidenskab på Aarhus Universitet. Diagnosen gav Anne svar på mange af de ting, hun måtte slås med gennem årene, i skolen og i livet generelt.  

Udover diagnosen havde Anne efterfølgende nogle meget hårde år.  

”På tre år mistede jeg fire nære venner og to nære familiemedlemmer, der alle døde,” fortæller Anne.  

Oveni det fik Anne konstateret kalkstofskiftesygdom, måtte opereres i knæet på grund af knæskader og i stemmebåndet på grund af sygdommen struma i halsen, som gjorde, at hun mistede stemmen. 

”Jeg trak mig meget tilbage fra omgivelserne, og jeg orkede ikke noget socialt”, fortæller Anne, som i stedet søgte ud i naturen, hvor hun tog billeder og lyttede til dyrene. ”Naturen har altid været min store støtte gennem livet. I naturen er der ingen, der dømmer eller stiller krav. Og man føler sig aldrig alene.” 

Et lys i mørket 

Før Anne fik tilkendt førtidspension, var hun igennem et niårigt langt jobafklaringsforløb, og imens fik hun kontanthjælp.  

”I den forbindelse mødte jeg mange sårende kommentarer og meninger, fordi jeg var ung og folk mente, at jeg bare skulle tage mig sammen,” fortæller Anne. Hun savnede en større vennekreds, men hun havde ikke overskud til at møde nye mennesker. Da hun så, at Kragelund ville starte et naturtilbud i 2019, var det et lys i mørket for hende, og hun deltog fra start. 

Medicin for krop og sjæl 

I Kragelunds naturtilbud er man sammen i naturen. Man går mange ture, har hyggeligt samvær over bål, og så får man altid noget godt mad at spise. Maden er selvfølgelig lavet over bålet, og alle deltager, i det omfang, de orker.  

”Naturtilbud er guld værd, fordi det at være i naturen giver ro i hovedet og skaber balance. Naturen er medicin for sjæl, sind og krop, og vi skal passe godt på den.”

”Samarbejdsprocesser med andre er en afslappende måde at være sammen på,” fortæller Anne. ”Folk er generelt i godt humør, fordi vi er ude i naturen, og der er altid god stemning. Dem der deltager, kommer alle med noget i bagagen, de kender til det at være psykisk sårbar, og alle kæmper med noget. Man kan være social i trygge rammer og i det tempo, der passer én.”  

At tilbuddet foregår i naturen giver fysisk plads og ro i sindet.  

”Naturtilbud er guld værd, fordi det at være i naturen giver ro i hovedet og skaber balance,” fortæller Anne. ”Naturen er medicin for sjæl, sind og krop, og vi skal passe godt på den.” 

Fik mod på at være social igen 

Naturtilbuddet har været en god base for Anne, hvor det at være i naturen sammen med andre har givet hende mod på at være social igen. Fx har hun genoptaget kontakten med en gammel folkeskoleveninde.  

”Det ville jeg aldrig have haft modet til, hvis ikke jeg havde deltaget i det naturtilbud. Det giver så meget godt, bare det at være social igen og møde andre mennesker.” 

Anne har stille og roligt fået udvidet sin vennekreds, og det er hun rigtig glad for og vil ikke udelukke, at hun med tiden også kan få venner i tilbuddet. 

Er du psykisk sårbar og har du lyst til at prøve? 

Anne vil helt sikkert anbefale andre at deltage i naturtilbuddet, hvis de er psykisk sårbare og har en lille vennekreds. Man behøver slet ikke have erfaring med naturen, og man behøver heller ikke være vildt social fra start, man skal blot have et ønske om det. 

I tilbuddet deltager der altid to medarbejdere.  

”De er rigtig dygtige,” fortæller Anne. ”De vejleder i, hvordan man kan finde ro i naturen og få gavn af naturen. Og så er de også bare rigtig gode til at lave mad. Man lærer noget hver gang. Næste gang vil jeg fx lære at tænde bål.”  

Og hvis man ikke er social, kan man bare trække sig lidt væk og gå for sig selv, det er der ingen, der ser skævt til.  

”Hvis du overvejer det, skal du virkelig prøve det,” opfordrer Anne. ”Du kan altid springe fra igen.” 

Vil du vide mere om Naturtilbuddet… 

  • Tilbuddet er tilknyttet Kultur- og Kontaktsted Kragelund i Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune. 
  • Naturtilbuddet er for borgere, der har en psykisk sårbarhed. Du skal have en kort introsamtale for at være med i tilbuddet. 
  • Deltagerne mødes på Kragelund hver tirsdag og tager på tur i 3-4 timer. Om torsdagen er der naturterapiforløb, det er et lukket hold, som kører over 10 uger. Du kan komme på venteliste til holdet. Om onsdagen er der bålaften. 
  • På tilbuddet deltager to medarbejdere, som begge har en efteruddannelse i naturterapi. De guider deltagerne og sørger for det praktiske. 
  • For at deltage skal du være rask og rørig og i almindelig form, og du skal kunne tage vare på dig selv. 
  • Vil du vide mere, så kontakt Svend Hamann via tlf. 51 57 66 30 eller e-mail svpe@aarhus.dk, så kommer du med i gruppen, hvis der er plads. Gruppen får sms hver uge med information om turen. Du skal melde afbud, hvis du ikke kommer. 
  • Naturtilbuddet har fast samarbejde med Mols Bjerge og Psykiatriens Hus.