Preben Arendt om livet på pension

Preben Arendt fandt sin plads i det frivillige arbejde

”Når jeg er ude og fortælle andre om tiden efter arbejdslivet, plejer jeg at sige til dem, at jeg har tre gode råd, som de bør følge. Så ryger blok og kuglepen frem, men det er ikke nødvendigt, for de tre gode råd er ganske korte: Forbered jer – forbered jer – forbered jer!” Preben Arendts råd skyldes, at han selv var ganske uforberedt, da han for 10 år siden blev tvunget til at forlade arbejdsmarkedet. Det kom som et chok, da han som 63-årig blev afskediget fra et job som logistikchef i et mindre firma i Aarhus-området. ”Jeg havde overhovedet ikke set det komme og ønskede det absolut heller ikke. Jeg boede alene, og arbejdet betød utroligt meget for mig. Jeg vidste, at med min alder ville det være umuligt at få andet arbejde, så i stedet for at skrive 100 ansøgninger og få 100 afslag, valgte jeg at gå på efterløn. I starten lullede jeg mig ind i, at det skulle nok gå. Jeg har børn og børnebørn, et hus, der skal passes og en gammel MG veteranbil, som jeg gik og puslede med. Men en dag vågnede jeg og havde ikke noget at stå op til. Kollegerne og arbejdsidentiteten var væk”

 

Hjælp til havearbejde

Preben havde fået en masse frihed og fritid, men han anede ikke, hvad han skulle bruge det til. Han tilbød venner og bekendte at hjælpe dem med havearbejde og gøre cykler klar, men der manglede rigtigt meget. ”En dag var der én af mine venner, der kunne se, at jeg ikke havde det godt, som tog fat i mig og forslog, at jeg fik lidt mere struktur på min tilværelse”, fortsætter Preben. ”Det hjalp noget. Jeg lavede lister og planlagde min dag med små og store opgaver, men det var ikke nok. Jeg savnede tættere relationer med andre mennesker. Jeg tænkte på at gå i gang med frivilligt arbejde – det havde jeg gjort tidligere, men det var altid sket på opfordring, så hvordan skulle jeg gribe det an?” Preben Arendt siger selv, at han blev reddet på målstregen af en lille annonce i en gratisavis. Her var der omtale af en seniormesse på rådhuset, hvor kommunens frivillige foreninger på seniorområdet præsenterede sig selv. ”Jeg tror, jeg tog alle foldere med hjem, og det var især foreningen ”Fribørsen”, der vakte min interesse. Her arbejdede man med formidling af frivilligt arbejde, og det var noget, der tiltalte mig rigtig meget og et sted, hvor jeg følte, at jeg fik udnyttet mine kompetencer.”

 

Gamle biler, mad og kunst

Fribørsen blev senere til Foreningsbutikken, som ligger i Klostergade i Aarhus Midtby, og hvor Preben Arendt nu har sit faste holdepunkt. Her er han aktiv i det, der hedder Ressourcebanken, der skaffer frivillige til forskellige begivenheder og events i Aarhus-området. Ressourcebanken stiller med frivillige til fx Classic Car Race, kunstudstillinger i Ridehuset, jazz- og madfestivaler og meget mere. Der er ca. 100 medlemmer tilknyttet ressourcebanken, og de deltager i omkring 20 arrangementer årligt. Prebens opgave er at have kontakten til arrangø- rerne af de forskellige events og finde de frivillige, der har lyst og mulighed for at deltage, og hvis der er plads, giver han også gerne selv en hånd som frivillig ved arrangementerne. ”Det er lidt som at have fået et arbejde og kolleger igen”, siger Preben Arendt om sit engagement i Foreningsbutikken. ”Det er én af de bedste arbejdspladser, jeg har været på. Det er et job, der er udfordrende og som stiller krav til mine evner, men det er ikke så stressende som mine tidligere jobs, og der er tid til at få en snak og en kop kaffe med de nye kolleger”, konstaterer Preben med tilfredshed og ser tilbage på de år, hvor han havde store problemer med at finde fodfæste: ”Dengang skulle jeg have forberedt mig meget mere på tiden efter arbejdslivet, og det vil jeg opfordre alle andre til også at gøre – stille sig selv en masse af de HV-spørgsmål om tiden efter arbejdstilværelsen: HVad vil jeg beskæftige mig med? HVem vil jeg være sammen med? HVor meget tid vil jeg bruge på frivilligt arbejde? HVilke ting interesserer jeg mig for? osv.”

 


Foreningsbutikken

Arbejder med blandt andet at motivere flere frivillige,at koordinere frivillige initiativer og støtte de frivillige foreninger.

 

Foreningsbutikken KlostergadeCentret, Klostergade 35, Aarhus C. Tlf. 86 12 72 81 eller 51 54 32 90 e-mail: kontakt@foreningsbutikken.dk


 

Tekst og foto: Allan Witte