Som mange andre oplevede Claes efter han gik på pension i påsken 2016, at han nu havde mere tid på hænderne. Den tid har han valgt at udfylde ved at dyrke sine interesser og ved at være Rethinker. Heldigvis går de to ting hånd i hånd.

Tekst: Ala Jamal Zareini Foto: privat.

”Der er noget for alle” siger Claes Larsen fra Hjortshøj, om de opgaver og arrangementer, man som ReThinker kan vælge.

”Når man bliver pensionist, kommer man til at tænke på, hvad der skal ske, og hvad man har lyst til og kan finde ud af at fortsætte med. Jeg vidste, at jeg ville fortsætte med motion eller skrue op for den. Men det var ikke nok”.

Som ReThinker bestemmer man selv, hvilke arrangementer man vil hjælpe og være en del af. Derfor blev ReThinkers Claes’ vej til at dyrke sine interesser i kultur, teater og sprog, på en uforpligtigende måde. Efter at have været folkeskolelærer i mange år, behøver Claes som ReThinker ikke at være den, som skal have styr på det hele. Og det nyder han.

”Det er fantastisk at få lov til at være med, og være et endnu mindre hjul, end hvad jeg plejer, men jeg nyder at være et lille hjul. Det er fedt at være med, uden at have ansvar for andet end at binde mit snørebånd.”

Et nyt og anderledes fællesskab

”Unge mennesker har deres uddannelser, og andre har deres arbejdsfællesskaber. Når man bliver pensionist, så mister man sit arbejdsfællesskab, og det er rart at kunne finde nogle nye fællesskaber. Det er der mulighed for som Rethinker.”

Som ReThinker er man ikke frivillig i den traditionelle sans. Man møder ikke det samme sted hver uge eller de samme mennesker.

”Jeg er sikker på at fællesskabet er stærkere i en forening, for det er mere langvarigt. Men de sidste projekter jeg har været med til, er intense på en anden måde. Det er nogle helt andre ting, som hjælper en til at få et fællesskab.”

Spontaniteten blomstrer

Under festugen i 2021 skulle Claes egentligt kun hjælpe en udenlandsk teatertrup med praktiske ting, men endte med en helt anden rolle. Under det praktiske arbejde kom Claes og teatertruppen tæt på hinanden, fordi han viste interesse i dem og deres virke. Derfor gik Claes fra at være en hjælpende hånd, til at være en aktiv del af deres gadeforestilling.

”De første par døgn gik jo med praktiske ting og bygge deres scene, men så blev jeg omgangstæller og temposætter for musikken. Jeg skulle slukke og tænde for musikken og blive skældt ud af ”den danske arbejderklasse”. Jeg sagde fx at der var gratis øl til publikum, og blev så skældt ud. Det var sjovt! Jeg viste også tegn på, at jeg kunne og ville”.

For Claes er spontaniteten, relationerne og intensiteten under arrangementerne de særlige betingelser, som skaber en anderledes frivillig oplevelse.

”Man laver ofte noget, man ikke er vant til – eller hvert fald mig – kunstnergrupper er jo meget vant til at lave mærkelige ting. Det er sjovt at være med til, og når man er sammen med andre, som det også er nyt for, så får man den oplevelse sammen, og det rykker folk tættere på hinanden.” 

Frivillighed giver igen

For Claes er det vigtigt, at han bruger sin tid på noget, han interesserer sig for, og som gør andre mennesker glade, og netop det kan han som ReThinker.

”Jeg kan mærke, at jeg gør det for mig selv. Det tager udgangspunkt i, hvad jeg selv har lyst til, og det lyder egoistisk, når jeg tænker over det, men de ting jeg vælger, der gør jeg faktisk folk glade. Jeg møder folks smil, og de synes det er sjovt, det jeg er med til, og det er en del af, at jeg synes det er rart at være der. Så det er lidt altruistisk. Det er ikke kun for min egen skyld, at jeg er der.”

”Jeg er sikker på at fællesskabet er stærkere i en forening, for det er mere langvarigt. Men de sidste projekter jeg har været med til, er intense på en anden måde. Det er nogle helt andre ting, som hjælper en til at få et fællesskab.”

Claes har efterhånden været ReThinker i fire år, og det har bragt en uforudset gode med sig.

”De ReThinker projekter, jeg har deltaget i, foregår ofte i midtbyen, og de har givet mig et nyt kendskab til byen. Det har været et privilegium at være på Dokk1 eller Moesgaard og arbejde bag kulissen. At gå frem og tilbage steder, hvor publikum ikke må komme og opdage nogle skjulte gange.”

Der er ikke én rigtig måde at være ReThinker på, men få fællesnævnere findes alligevel, ifølge Claes.

”Man skal som ReThinker tage ud af sit hjem. Man skal flytte sig fra netflix sofaen og ind til byen, og et sted man ikke har været før og møde mennesker, og det skal man synes er sjovt.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.