“Det var lettere at stoppe, end jeg havde troet”

 

Indtil for nylig var det første, John Jensen gjorde, når han stod op, at gå ud på terrassen og få sig den første af dagens 20 cigaretter.

 

Skavankerne stod i kø – alle med rygning som en væsentlig faktor: Astma, forhøjet blodtryk og kolesteroltal og som det sidste, også en tendens til at kroppen producerede for mange røde blodlegemer.

“Da min læge sagde, at hvis jeg fortsatte med at ryge, så ville jeg ikke blive så gammel, som jeg ellers havde udsigt til, så forstod jeg, at det var nu, jeg skulle holde op.”

 

Plaster tog trangen

John Jensen fik dog ikke taget sig sammen lige med det samme. Det skete først, da han fik en henvendelse fra Folkesundhed Aarhus med et tilbud om rygestop.

”Jeg vidste godt, at jeg skulle stoppe, men det var brevet, der gav mig det sidste skub. Jeg fik kontakt med en sundhedsmedarbejder fra Folkesundhed og mødtes med hende fire gange og fik samtidig udleveret gratis nikotinplaster og sugetabletter”, siger John Jensen, der i dag er lidt overrasket over, at det ikke var sværere at stoppe:

”Jeg skal love for, at plastret virkede. Det tog fuldstændig trangen til nikotin, og efter nogle måneder fandt jeg ud af, at jeg også kunne klare mig uden hjælp fra plaster og sugetabletter”.

 

Sparer 24.000 kr.

John Jensens kone var også ryger, men hun var ikke klar til at stoppe samtidig med ham. Det blev hun dog, da John havde været røgfri en måned. Der kom hun også på et rygestopforløb hos Folkesundhed Aarhus og har heller ikke haft de store problemer med at kvitte tobakken  og er i dag røgfri.

“Det var ikke et krav fra mig, at hun skulle stoppe, men det er dejligt, at hun har gjort det. Det er en fordel at være to, der kan støtte hinanden. Samtidig sparer vi en masse penge – på et år bliver det faktisk til 24.000 kr.”

John Jensen røg sin sidste cigaret den 22. januar og resultaterne er tydelige:

“Min astma er blevet bedre, jeg er blevet bedre til pusteprøverne, og min lugte- og smagssans er kommet tilbage. Det er helt utroligt, så meget rygningen påvirker ens lugte- og smagssans,” siger John Jensen, der ikke er bange for at falde i igen:

“Vi har været til flere familiefester, hvor jeg stod sammen med rygerne. Det gjorde mig ikke spor. Jeg har ikke lysten længere.”

 

 

Rygestop med Folkesundhed Aarhus

Folkesundhed Aarhus har en lang række tilbud om rygestop, så der er noget for enhver smag og behov.

 • Der er både individuelle og gruppe tilbud.
 • Det kan være i det fri, på arbejdspladsen, hos FOF eller på apotekerne.
 • Fælles for rygestoptilbuddene er, at du kan få gratis nikotinerstatning i en begrænset periode.

 

Kontakt:

 • Læs mere om rygestop på folkesundhedaarhus.dk, hvor du også kan tilmelde dig.
 • Mail: rygestop@mso.aarhus.dk
 • Tlf: 40 12 45 43. Telefontid mandag – torsdag kl. 11.00 – 12.00. Du kan lægge besked på telefonsvareren, så bliver du kontaktet hurtigst muligt.

Folkesundhed Aarhus

Som borger i Aarhus kan du få hjælp af Folkesundhed Aarhus til at få mere sundhed ind i hverdagen. Det sker i en række forløb, der handler om sundhed og sund livsstil.

Alle forløb starter med en indledende samtale med en sundhedskonsulent. Sammen finder I ud af, om et forløb hos Folkesundhed er det rigtige for dig. Hvis der ikke er et tilbud, der passer til dig, kan du få gode råd om andre muligheder.

 

Folkesundhed Aarhus tilbyder lige nu disse forløb:

 •       Samtaler om alkohol
 •         Rygestop
 •         Depression
 •         Hjerte- eller karsygdom
 •         Kroniske smerter
 •         Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL)
 •         Kræft
 •         Ondt i ryggen
 •         Pårørende til kronisk syg
 •         Stress
 •         Sundhedssamtale
 •         Sammen om mad og bevægelse
 •         Type 2-diabetes
 •         Sundhed på arbejdspladsen

 

Kontakt:

 • Folkesundhedaarhus.dk
 • Tlf.: 87 13 40 35.
 • Tilbuddene er gratis

Tekst og foto: Allan Witte