Anne Lise Hansen arbejder på Moesgård museum

Anne Lise Hansen har ikke planer om at forlade det, hun mener er Danmarks bedste arbejdsplads

 

”Når jeg om morgenen kører ned ad alléen og ser det ny, smukke Moesgård Museum på venstre side og den gamle herregårds hovedbygning forude, sker det tit, at jeg tænker: Velkommen til Danmarks dejligste arbejdsplads”. Anne Lise Hansen taler begejstret om sin arbejdsplads og sit arbejdsliv. Hun er direktionssekretær og meget mere på Moesgård og fyldt 65 år, men har ikke overvejet at forlade hverken Moesgård eller arbejdsmarkedet.

 

En rummelig arbejdsplads

”Dertil er mit arbejde alt for spændende”, siger Anne Lise og beretter om en arbejdsplads, der er rummelig, har masser af afvekslende arbejdsopgaver, og hvor der er et godt socialt miljø mellem de ansatte. På Moesgård er det ikke usædvanligt, at medarbejderne fortsætter lang tid efter, at de har nået efterløns- eller pensionsalderen, så Anne Lise er langt fra den eneste der er i 60- års alderen. ”Moesgård er en meget rummelig arbejdsplads. Her er alle mulige forskellige typer, og det er måske med til, at man ikke ser på alderen som noget specielt – jeg har i hvert fald aldrig følt, at nogen mente, det var på tide, at jeg stoppede”, fortæller Anne Lise, der i det daglige arbejder sammen mange forskellige faggrupper – fra direktøren over arkæologer til medlemmerne af Moesgårds Venneforening. Hun har haft museet som arbejdsplads siden 1997 og arbejdede inden da i mange år i henholdsvis en eksportvirksomhed og i reklamebranchen. Hendes arbejdsopgaver er mange og forskelligartede – hun er sekretær for direktøren, administrationschefen og bestyrelsen, hun administrerer foreningen Moesgårds Venner og så læser hun korrektur på de mange publikationer, som museet udgiver. Arbejdet er på fuld tid – eller nogen gange også lidt over, som hun siger.

 

Begejstrede arkæologer

”Og så sidder jeg jo midt i det hele, lige inden for hoveddøren. Så når der kommer begejstrede arkæologer ind med, hvad de synes, er et helt fantastisk fund, er jeg altid én af de første, der ser det. Så er der ekstra begejstring og stemning, der kan mærkes i hele huset”. Anne Lise har sin faste arbejdsplads i den gamle herregårdsbygning – et smukt, gammelt, fredet hus, fyldt med inventar og malerier, der svarer til bygningens alder. På det seneste er Moesgård for alvor kommet med på Danmarkskortet med indvielsen af det nye museum, og Anne Lise har været med hele vejen. ”Det har været utroligt spændende, og planerne har været i gang stort set siden, jeg blev ansat. Nu hvor det er færdigt, er det helt fantastisk og har næsten overgået vore forventninger, selv om de var store”, forklarer Anne Lise, som med glæde tager imod den meget store og positive respons fra museets mange gæster.

 

Dagligdagens glæder

Det er dog ikke kun de store begivenheder, som når dronningen er på besøg, eller når der åbner en ny udstilling, der giver udbytte for Anne Lise. Det sker også i dagligdagen: ”Om foråret og sommeren kommer børnehavebørnene og sidder på den store trappe ud til herregårdens park og spiser deres madpakker, eller når jeg ser rådyrene gå forbi uden for vinduet – så bliver jeg glad og bliver mindet om, hvilken dejlig arbejdsplads jeg har”. Anne Lise Hansen har ikke sat en slutdato på, hvornår hun holder op med at arbejde, og hun har heller ikke planlagt i detaljer, hvad hun så skal. ”Det tror jeg er noget, jeg vil tage stilling til, når den tid kommer. Jeg vil sikkert være mere sammen med min datter og mine børnebørn, læse noget mere og rejse noget mere, men det er noget, som formentlig kommer af sig selv til den tid”. Og den tid er ikke lige om hjørnet. ”Der kan selvfølgelig komme en dag, hvor man ikke længere orker at sætte sig ind i noget nyt. For hemmeligheden ved at blive længe på arbejdsmarkedet er jo også, at man er omstillingsparat. Når man ikke længere er en del af udviklingen, så skal man gå. Men sådan har jeg det ikke – så længe det er spændende, så bliver jeg ved”, fastslår Anne Lise Hansen.

 

Tekst: Allan Witte

Foto: Niels Åge Skovbo