Depression i vinterhalvåret

Masser af lys, aktivitet og samvær kan være med til at holde depressionen fra døren

Mange af os kender det – januar er årets længste måned, februar virker som om den går igen to gange, og marts lever sjældent op til sit navn som forårsmåned. De fleste af os synes, at denne tid på året er mere trist og kedelig end resten. Hos nogle er der ikke bare tale om en lidt mere trist dagligdag. Hos dem kan det ende med en regulær depression. ”Hvis man overhovedet har mulighed for det, bør man planlægge sin ferie til at falde i de mørke vintermåneder. Kom væk, kom ned til solen og få ladet batterierne op. Jeg gør det selv og jeg kan mærke en stor forskel”. Sådan siger Amalie Riis. Hun er psykolog i Folkesundhed Aarhus, og ved meget om depressioner og om hvordan man kan undgå dem eller afhjælpe problemerne. Faktisk holder hun kurser i Folkesundhed Aarhus for mennesker, der har fået diagnosticeret depression.

 

Fælles træk

Depression er en folkesygdom i Danmark – knap 20 % rammes på et eller andet tidspunkt i deres liv af depression. Det er især kvinder der rammes, og det er om vinteren der er flest depressioner. ”Der er nogle fælles træk, der kendetegner de mennesker, der er mest udsatte for depression”, forklarer Amalie Riis. ”De er typisk et resultat af flinkeskolen. De er perfektionister, ambitiøse og tænker rigtigt meget på at opfylde andres behov. Hvis de på et tidspunkt ikke kan leve op til deres egne forventninger eller til det de tror, at andre forventer, risikerer de at falde i et hul, som det kan være svært at komme op af igen”. Når depressionen indtræder, er nogle af symptomerne træthed, man lukker sig inde og har svært ved at komme ud af det, som Amalie Riis kalder sofakulturen. Og det er noget af det værste man kan gøre. ”Det er vigtigt at komme ud, holde sig i aktivitet og blive ved med at pleje sine sociale kontakter. Og om vinteren er det især vigtigt at få masser af lys. Enten i naturen eller med de lysterapilamper, man kan købe. Og så skal man sætte sig selv forrest – tænke på, hvad der er godt for mig, og tilpasse de krav man stiller sig selv til de fysiske og psykiske ressoucer der er til rådighed, siger Amalie Riis og understreger, at alle disse ting ikke kun er gavnlige for mennesker med depression, men for os alle – især i de mørke vintermåneder.

 

Risikofaktorer

Flere undersøgelser konkluderer at ændre er mere udsatte for depression, og depression hos ældre kan somme tider være vanskeligt at diagnosticere, da mange af symptomerne er de samme som ved demens. Der er flere risikofaktorer for at udvikle depression som ældre: Ændring i sociale forhold, fx tab af ægtefælle, netværk og social status eller isolation Visse alvorlige sygdomme, fx Parkinsons syge, cancer, slagtilfælde og hjerntinfarkter øgerrisikoen betydeligt.

 


Rådgivning, støtte og vejledning

Folkesundhed Aarhus rådgiver, støtter og vejleder borgere der vil have sundhed ind i livet og hverdagen.

Gruppeforløb om depression

Folkesundhed Aarhus holder 10 ugers gruppeforløb for mennesker, der har fået diagnosticeret depression. Der kører to hold ad gangen med 12 deltagere pr. hold.
Læs mere om Folkesundhed Aarhus på www.folkesundhedaarhus.dk eller kontakt på tlf. 8713 4035 – e-mail: folkesundhed@mso.aarhus.dk


Tekst: Allan Witte