Lægerne Kim Bartholdy og Andreas Hoff har samlet 100 myter om sundhed og sygdom i bogen af samme navn. Vi bringer her korte uddrag uddrag af nogle af dem samt enkelte, der har været bragt i Region Midtjyllands nyhedsbrev ‘Din Guide til Sundhed’.

 

1. Man bliver forkølet af kulde og træk

Falsk. Forkølelser skyldes virusinfektion, og du får i gennemsnit 3-4 forkølelser om året.

 

2. Folk, der vinterbader er sundere end andre

Sandt – og dog. Der er helt klart en sammenhæng mellem få sygedage og vinterbadere, men forskerne er ikke sikre på , om det er sunde mennesker, der vinterbader, eller om badningen gør dem sunde. Så der er stadig stor tvivl om, hvordan det kolde gys påvirker vores sundhed.

 

3. Vi bruger kun 10 % af hjernen

Falsk. Forskere har ikke fundet inaktive områder i hjernen. Faktisk er det meste af hjernen i gang hele tiden. Flere undersøgelser har dog vist, at det er muligt at stimulere hjernen med f. eks. quizzer, soduko, daglig læsning og hukommelsestræning.

 

4. Man må ikke presse hudorme ud

Falsk og lidt sandt: Der sker ikke noget ved at presse hudorme ud, hvis de popper ud uden problemer. Derimod danner nogle mennesker arvæv, hvis de trykker for hårdt i håb om at få det hele med.

 

5. Det er farligt at holde et nys tilbage

Falsk. Det er ikke farligt at holde et nys tilbage, men nysets funktion er at rense slimhinderne i næsen, og hvis du ikke nyser, bliver skidtet siddende og nysetrangen vil vende tilbage. En udbredt myte er, at øjnene kan poppe ud ved et nys, men øjet sidder altså godt fast, så ingen grund til bekymring.

 

6. Kunstige sødemidler er kræftfremkaldende

Falsk. Adskillige og omfattende studier har modvist denne sejlivede myte, uanset hvilket sødemiddel, man har haft mistænkt.

 

7. Mænd er bedre til at finde vej end kvinder

Sandt. Sådan cirka. Flere undersøgelser tyder på, at mænd generelt har en bedre stedsans end kvinder – selvom der selvfølgelig er store individuelle forskelle.

 

8. Kvinder er bedre til at multitaske

Falsk. Undersøgelser med opgaver, der kræver aktivitet i begge hjernehalvdele, viste at mænd gennemsnitligt klarede sig bedst. Dog var der store variationer blandt deltagerne, hvilket kunne forklares med deltagernes intelligens og evne til at koncentrere sig.

 

9. Ægteskab gør dig sundere

Sandt og falsk. Undersøgelser viser, at ægteskab og parforhold er godt for sundheden og livskvaliteten, men kun hvis de er velfungerende. Et dårligt ægteskab/parforhold gør derimod helbredet dårligere.

 

10. Protein efter træning øger din muskelopbygning

Lidt sandt og lidt falsk. Protein hjælper bestemt med muskelopbygning, men mængden af, hvor meget protein, man har brug for, er lidt af en myte. Faktisk har kroppen ikke brug for mere end 1,1 – 1,3 g protein per kilo kropsvægt ved almindelig styrketræning. Og langt de fleste af os får den mængde, vi har brug for, gennem en almindelig, varieret kost.

 

11. Børn bliver hyperaktive af sukker

Falsk. Ingen ud af utallige undersøgelser og studier har kunnet påvise en sammenhæng mellem sukkerindtag og børns adfærd.

 

12. Gluten er gift

Falsk. Har du fået påvist gluten-intolerance, skal du selvfølgelig undgå gluten. Hvis du derimod ikke har fået påvist, at du ikke kan tåle det, kan du trygt spise fødevarer med gluten i. Gluten er et proteinstof, der især findes i kornprodukter som rugbrød og fuldkornshvedeprodukter, dvs. fødevarer, der sikrer os mange kostfibre, som vil være svære at få ad andre veje. Det er derfor uhensigtsmæssigt at undgå dem uden grund.

 

13. Kokosolie er sundere end andre fedtstoffer

Falsk. Det er en udbredt myte, at kokosolie er sundere end andre fedtstoffer. Faktisk indeholder kokos meget mættet fedt – mere end i smør. Også kokosmælk er temmelig fedtholdig og svarer til at bruge en fløde med 18 procent fedt. Brug begge dele, hvis du kan lide smagen, men tro ikke, at det er sundt og slankende.