Hvad skal vi med fitnesscentre, hovedpinepiller og supersygehuse, når vi kan gå på biblioteket og låne en god bog?

 

Nuvel, spørgsmålet er måske nok sat på spidsen, men meget tyder på, at en god skønlitterær bog kan have mange positive konsekvenser for vores sundhed.

 

Alle, der indimellem forkæler sig selv ved at smække benene op i sofaen og forsvinde i en god læseoplevelse, vil sikkert være tilbøjelig til at anerkende skønlitteraturens gavnlige effekt. Og det er langt fra nogen ny tanke, at læsning af litteratur kan være til gavn. Verdens ældste, kendte biblioteksindskrift bærer titlen ”Sjælens apotek” og kobles dermed tydeligt til sundhed. Bogen menes at stamme helt tilbage fra den ægyptiske farao Ramses Den Andens tempelbibliotek.

 

I de seneste år er litteraturens nytteværdi for alvor kommet på dagsordenen, og der forskes verden over i skønlitteraturens potentiale.

 

 

Læsning fremmer empati

Én tese er, at læsning af skønlitteratur gør os bedre i stand til at leve os ind i og forstå andre menneskers følelser og situation og måske endda træner den type fordybelse, det kræver at kunne sympatisere med et andet menneske.

 

 

Bøger som terapi

En anden tese er, at socialt og psykisk sårbare kan øge evnen til at mestre deres eget liv, når de læser, lytter til og taler om litteratur. En tese, der finder genklang i biblioterapien, som er en terapiform, der bygger på en antagelse om, at litteraturen kan anvendes i en psykoterapeutisk proces, hvor fx identifikation med fiktive personer kan give indsigt, forløse følelser og gennemarbejde personlige konflikter.

 

 

Ord, der heler

På Syddansk Universitet forskes i disse år med den amerikanske litteraturprofessor Rita Felski i spidsen i krydsfeltet mellem sygdom og litteratur. Her undersøges blandt andet om litteratur kan give nye erkendelser af sygdom og medvirke til rehabilitering.

 

Og professor i psykologi Svend Brinkmann, der i gymnasietiden efter eget udsagn bar en t-shirt med påskriften ”A book a day keeps reality away”, har i flere sammenhænge fremhævet vigtigheden af at læse skønlitteratur, blandt andet som et middel til at skabe et frirum – en pause i præstationssamfundet.

 

 

Træn hjernemusklen

Og så er der litteraturens gavnlige effekt, når det gælder træning af hjernen som en muskel, der udvider ordforrådet, etablerer ny viden og træning af hukommelsen – ikke at forglemme.

 

På biblioteket hilser vi alle undersøgelser, der underbygger vores overbevisning om at skønlitteratur er godt, velkomne. Og så læser vi videre, ikke så meget fordi det er sundt, men mest fordi vi har lyst.

 

Lise Kloster Gram & Louise Lærke Andersen, Aarhus Bibliotekerne.


Helbredelse gennem læsning

 

Diagnose: Alderdom

Recept: Der bor en ung pige i mig, der ikke vil dø af Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsens digte om barndom og ungdom sender os i en øjeblikkelig genkendelse af det vi troede vi havde glemt tilbage i tiden.

Forfatteren Tove Ditlevsen ville være fyldt 100 år den 14. december 2017. I den anledning udgiver Gyldendal denne smukke digtsamling, ’Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø’ med digte fra hele forfatterskabet, udvalgt af forfatter Olga Ravn, der også har skrevet bogens meget fine efterord!

Måske har du læst digtene før. Nogle kan du måske næsten udenad, nogle havde du glemt. Men fælles for dem alle er, at de er typiske Tove Ditlevsen digte. Hun skriver på en blanding af skrøbelighed og fandenivoldskhed, og hendes sprog er så rent, fint og tidløst.

litteratursiden.dk


Diagnose: Ordmangel

Recept: Den fnuggede himmel-pop-trompet af Birgitte Krogsbøll

En formidabel tornado af ordlege og fabelagtige naturalistiske illustrationer, der skaber nye ord og løfter deres indbyrdes slægtskab til nye humoristiske højder.

Har du nogensinde mødt et ’bisseknæ’ før eller været så heldig at se noget så underfundigt som ’mellem-ellens nælde over under-ellens vælde’. Det kan du nu. Og mere til. Kamilla Wichmanns illustrationer er virkeligt smukke og i denne bog er hver illustration et kunstværk.

Legende ord, rim og vers er billedligt sat op sammen med de smukke illustrationer, som skaber en fin velovervejet ro i hvirvelvinden af ord.

Bøger med rim og remser er meget populære hos børnefamilier, og denne bog er i den grad velegnet til højtlæsning.

litteratursiden.dk


Diagnose: To brækkede ben

Recept: ’Max, Mischa og Tet-offensiven’ af Johan Harstad og andre gode murstensromaner

En mere end 1000 sider lang roman om kunst, krig og relationer mellem mennesker, der helt sikker kan få dig til at ligge stille til benene er groet sammen igen.

Max, Mischa & Tet-offensiven er en roman om dem, der har været i krig i Vietnam og dem, som demonstrerede imod den; om hyperrealisme i kunsten og piger, som ligner Shelley Duvall; om solen på Fire Island og et eftertragtet arbejdseksemplar af en roman om brugbarheden af vietnamesisk guerillateknik i hverdagen. Men frem for alt er det en roman om det spørgsmål, alle der er rejst hjemmefra har stillet sig selv:

Hvor længe kan man blive væk, før det er for sent at tage hjem?

Oplev forfatteren under Aarhus’ internationale litteraturfestival LiteratureXchange 13.-23. juni.

litteratursiden.dk


Diagnose: Udlængsel

Recept: Gullivers rejser af Jonathan Swift

Skønlitteraturen har altid været en god motor for at rejse væk og glemme alt om en grå hverdag – og så er den endda bæredygtig.

Aarhus forlaget Klim lancerede sidste år en enestående genudgivelse af Swifts satiriske klassiker. Og Kaptajn Gullivers sælsomme rejse blandt lilleputter, flyvende øer og talende heste er stadig fascinerende og tryllebindende.

Jonathan Swifts roman er gennem tiden blevet læst af både børn som voksne. I denne uforkortede og meget luksuriøse udgave af ’Gullivers rejser’ har man for første gang på dansk mulighed for at ane det samlede billede af en det 18. århundredes mest satiriske og samfundskritiske romaner.

’Gullivers rejse’ er nænsomt oversat af Hans Jørgen Birkmose. Det er bogkræs ud over det sædvanlige. Med et smukt guldciseleret lærredsbind og skønne illustrationer af den berømte ’Alice i Eventyrland’-illustrator Arthur Rackham er der tale om en udgivelse, der vil få enhver bogelskers hjerte til at svømme over af begejstring.

litteratursiden.dk