
Hvor tager du hen, når du skal på rov efter brombær, hyld, hasselnødder eller perikon? På Eskelund… Nej, vel? Men det burde du måske, for det er der ikke mange andre, der gør.
Eskelund er på størrelse med 45 fodboldbaner, men på trods af sin størrelse lever området en anonym tilværelse. Så snart du træder ind bag træernes naturlige afskærmning, vil du møde et naturområde med mindst lige så meget at byde på som de mere kendte naboer Brabrand Sø eller Riis Skov. Her finder du brombær, hyld og æbler og et væld af andre frugter, nødder og spiselige planter.
Eskelunds fortid og fremtid
Vikingeskibsværft, losseplads og vildtvoksende naturområde. Eskelund har om noget sted levet en omskiftelig tilværelse, og nu udvikles området igen. I 2021 skal Eskelund stå klar som byens nye natur- og eventområde med plads til alt fra den lille humlebille til store kulturarrangementer fx NorthSide. Langt størstedelen af året skal området dog fungere til glæde og gavn for dem, der kommer forbi.
Stadig en spiselig hemmelighed
Endnu er Eskelund stadigvæk en spiselig hemmelighed af dimensioner, så selvom udviklingen skulle føre til flere besøgende, skal der nok være brombær, hasselnødder, perikon og judasøre til alle. Bare I lover ikke at sige det til nogen.
FAKTA
En del af Eskelund har tidligere været losseplads, men der ligger et rent lag muldjord øverst på arealet, så der er ingen grund til at bekymre sig om affald eller forurenet jord. Undersøgelser viser desuden, at eventuel forurening fra jorden ikke optages i bær og frugter.
Nem og lækker opskrift på brombærkage
Da kagen er uden fedtstof, smager den bedst nybagt fx som dessert med is eller flødeskum.
Ingredienser
300 gr. brombær (du kan sagtens bruge andet frugt end brombær)
5 spsk. sukker
3 æg
125 gr. sukker
100 gr. hvedemel
1/2 tsk. bagepulver
1 tsk. vanilje
Revet skal af en citron eller appelsin (usprøjtet)
Evt. hakkede nødder og perlesukker
Brombærrene drysses med sukker og lægges i et smurt ildfast fad eller bageform
Æg piskes hvide og skummende med sukker
Mel, vanilje og bagepulver sigtes i og til sidst den revne skal
Det blandes let og hældes over bærrene
Drys evt. med hakkede nødder og perlesukker
Bages ca. 35 minutter ved 175 grader
Guidede ture
Der er to guidede ture af cirka to timer:
•Onsdag 4. september kl. 15.30-17.30
•Onsdag 9. oktober kl. 15.30-17.30
Mødested: P-pladsen ved Eskelundvej/Åhavevej
Turleder: Biolog og naturformidler Lars Brøndum
Husk: Tøj efter vejret og evt. kikkert, kamera og kaffe
Arrangør: Aarhus Kommune og Naturhistorisk Museum Aarhus
Find flere ture og arrangementer på http://www.smagpaaaarhus.dk og www.aarhus.dk/naturture