Dyrk dine egne grøntsager i Aarhus' byhaver

Drømmer du om at dyrke dine egne grøntsager, men mangler du en have? Så læs med her.

 

De 11 cirkler i jorden leder tankerne hen på fænomenet korncirkler, men der er hverken UFO’er eller hokuspokus involveret. Hver cirkel er inddelt i lagkageformede stykker, 34 i alt, og rummer noget så tilforladeligt som salater, kartofler og gulerødder. ”Du må dyrke lige, hvad du vil – så længe, det er inden for lovens rammer,” smiler Ronnie Petersen, formand for foreningen Havefællesskabet i Marselisborg Hospitalspark. Foreningen har eksisteret siden foråret 2014 og er et af flere byhave- fællesskaber i Aarhus. I havefællesskabet kan enhver få lov at få en lod til at dyrke sine egne grøntsager, eneste betingelse er, at man deler jordens gaver med de andre i fællesskabet. Dog, tilføjer Ronnie Petersen, falder der ikke brænde ned, hvis høsten slår fejl og man ikke har noget at betale til fællesskabet med. For det gør høsten nogle gange, når byboer leger bønder.

 

Det første spadestik

Byhaven er startet på initiativ fra lokale beboere, men er siden blevet en del af ’Smag på Aarhus’, som kort fortalt har til formål at gøre Aarhus til en grønnere og mere spiselig by. I øjeblikket skyder flere byhaver op rundt omkring i byen – drevet af lokale, men med støtte fra kommunen, der stiller jord og plads til haveredskaber til rådighed. Havefællesskabet i Marselisborg Hospitalspark deler redskabsskur med den lokale Krolfklub på lokalcenter Marselis, hvis brugere og beboere også nyder godt af fællesskabet i haven. Haven ligger nemlig i tilpas gå-afstand fra lokalcenter og plejehjem og er et yndet udflugtsmål. I øvrigt også for familier i hele lokalområdet. Læs mere om Havefællesskabet i Marselisborg Hospitalspark på have-marselis.dk. Desuden formidler Facebook-siden ’Lån en køkkenhave – betal med grøntsager’ jord, spørgsmål og erfaringer.

 

Smag på Aarhus er et 4-årigt projekt støttet af Nordea-fonden og forankret i Center for Byens Anvendelse, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune. Det er et natur- og madprojekt, der gentænker byens rum, så der bliver flere spiselige og sanselige miljøer. Aarhusianerne er selv med til at skabe og påvirke deres nære omgivelser med smukke træer, buske og planter, der er fulde af smag. Samtidig bliver den spiselige natur formidlet, så det bliver nemmere at bruge det mangfoldige spisekammer, som naturen i og omkring Aarhus byder på.

Find byhaver her

Find byhaver og spiselige rum på smagpaaaarhus.dk

 

Foto og tekst: Pernille Bonne