Efter over 30 år i kommunens tjeneste bruger Jan Radzewicz en del af sit otium i vinafdelingen i Føtex.

Det er lige noget for dig!’ sagde Jan Radzewiczs hustru Jytte, da han viste hende avisannoncen fra Føtex i City Vest, hvor de søgte en vinmand hver anden fredag og lørdag. ‘Nå, det synes du,’ sagde han og tænkte, hvad hun mon mente med dét? Men han afleverede en ansøgning til Føtex og kom til samtale med varehuschefen, der under samtalen lagde mere vægt på, hvad Føtex kunne tilbyde den 70-årige tidligere chef i Aarhus Kommune, end på hvad han kunne tilbyde Føtex. ”Nok den bedste ansættelsessamtale nogensinde!” smiler Jan Radzewicz. ”Jeg følte mig bare så velkommen. Og sådan har det været fra første arbejdsdag. Jeg glæder mig hver gang, jeg skal ud og sælge vin, uddele smagsprøver og snakke med kunderne, for det er vigtigt og nok det centrale i arbejdet.”

 

Portvin og en sludder

Jan Radzewicz rådgiver om vin til forskellige lejligheder og forhører sig gerne om festen og gæsterne, og om hvem der nu skal have en flaske god portvin i gave, selv om kunden siger, at hun aldrig selv drikker portvin. ”Så holder jeg et lille foredrag om portvin og spørger, hvorfor hun vil give en gave, som hun ikke selv drikker … og så køber hun to flasker.” Mange kunder slår et slag forbi vinafdelingen for at få en snak, og Jan Radzewicz er begyndt at kalde dem ’mine kunder’. ”Jeg snakker jævnligt med en ældre herre, der bor sammen med sin demente hustru. Om deres historie og liv før og nu. Og forleden havde jeg besøg af en dame med tydelig osteoporose, der skulle have råd og vejledning om, hvad der stod på de øvre hylder, for dem kunne hun ikke se. ’Man får jo et særligt syn på verden, når man går og kigger ned i jorden hele tiden’, sagde hun. Og så snakkede vi lidt om knogleskørhed. Og hun gik derfra med god vin, for der skulle ikke spares. Pensionen skulle bruges. Det skal vi huske.”

 

”Ikke sur vin”

Der kommer også unge kunder og beder om vin-vejledning. ”For eksempel var der en ung kvinde, der skulle have en flaske hvidvin, der ikke måtte være sur, som hun sagde, og ikke for dyr, for hun var studerende. Så har jeg lige en, jeg trækker ned fra hylden, og så er det en fornøjelse, når hun et par uger efter med faste skridt og kendermine går hen og selv tager samme vin. Nu ved hun, hvad hun kan lide.” Lidt tjener Jan Radzewicz selvfølgelig også ved det, ”men ikke så meget, at det berører min folkepension. Så alt i alt er det en ren fornøjelse – omgivet af gode kolleger, kvikke og serviceorienterede, også over for mig – mange unge mennesker, mange med studiejob her. Eneste minus: jeg kan godt blive træt af at stå op 5 timer 2 dage i træk, men det er sikkert sundt nok.” Det siges også, at det er sundt at have travlt. I så fald må Jan Radzewicz være en meget sund mand. Foruden jobbet i Føtex er han formand for Ældrerådet i Aarhus, medlem af brugerrådet ved Rosenvang Lokalcenter, formand for Lyseng Fodbold og medlem af energiselskabet Auras repræsentantskab. Og så går han til Smart Training (noget med hjerne og balance og krydsende bevægelser) og til tysk. Og som noget af det vigtige, spiller han kegler i kegleklubben “Den Slagne Vej”. ”Men det er altså ikke os med de der lastbiler, hvor der står DSV på siden!

 

Tekst: Ingrid Terkelsen

Foto: Brian Rasmussen