Nye teknologier og sociale medier fylder mere og mere. Også hos seniorerne, der har taget internettet og dets muligheder til sig. Ikke mindst, fordi nye medier giver muligheder for sociale aktiviteter på tværs af tid og rum

 

“Jeg følger mere med i mine børnebørns liv, fordi jeg får indblik i de små situationer fra hverdagen. Det er en stor fornøjelse!”

 

Anna Grethe Bech er 74 år, pensioneret gymnasielærer og har to profiler på det sociale medie Facebook: En offentlig side, hvor hun promoverer sin hobby som historiefortæller, og en helt privat, som hun blandt andet bruger til at følge med i familie og venners liv.

 

Ikke digital indfødt, men…

 

I sit hjem har hun både TV, computer, DVD-afspiller og en iPhone, men det er iPad’en, hun finder frem som det første om morgenen. Den er nem og hurtig, og hun bruger den særligt til Facebook, hvor hendes søn ofte sender billeder af børnebørnene.

 

”Det er så nemt at kommunikere med familie og venner med alle de her nye medier, og man kommer ligesom tættere på, når de for eksempel deler billeder. For nylig var der kommet lidt sne i Silkeborg, hvor mine børnebørn bor, og så sendte de et billede af en snemand, de havde lavet – de kunne kun lige skrabe sne nok sammen til det,” fortæller Anna Grethe Bech med et smil på læben.

 

På Facebook reklamerer Anna Grethe Bech også for sine optrædener som historiefortæller, men hun har også en hjemmeside til samme formål.

 

”Jeg kan ikke opdatere hjemmesiden fra iPaden, så der bliver jeg nødt til at finde computeren frem, selvom den er lidt langsom,” fortæller hun.

 

Styrker fællesskabet

 

Cecilie Givskov forsker i ældres medievaner på Københavns Universitet og har undersøgt de 60-89-åriges mediebrug. En spørgeskemaundersøgelse med 700 respondenter, der har internetadgang hjemmefra, viser, at det fortsat er radio og tv på traditionelle apparater, der dominerer i hverdagen.

 

”Derimod supplerer de ældre respondenter den traditionelle mediebrug med medier som SMS, Facebook, Skype og e-mail på computere, tablets og smartphones. De bruger altså forskellige apps, der understøtter social kontakt. Derudover bruger de internettet til at søge information og udføre ærinder,” fortæller Cecilie Givskov.

 

Ifølge forskeren giver nye kommunikationsteknologier nemlig en masse muligheder for aktiviteter på tværs af tid og rum, og de kan gøre en masse gavn, hvis ens børn eksempelvis er flyttet væk, og man ikke længere er så mobil.

 

”Det er et helt almenmenneskeligt ønske at være i kontakt med mennesker, og det ønske ændrer sig ikke gennem livet. Medierne kan være med til at udfylde det sociale behov – for eksempel ved at have kontakt med børn, børnebørn eller venner via Facebook eller Skype, selvom man måske bor langt fra hinanden,” siger Cecilie Givskov.

 

Internettet som trofast hjælper

 

I juleferien havde Anna Grethe Bech ondt i halsen, og derfor googlede hun efter måder at slippe af med sygdommen på.

 

”Pludselig havde jeg brugt en hel aften på at sætte mig ind i akupressur. Jeg læste forskellige artikler og så YouTubevideoer som viste, hvor man skulle trykke, for at afhjælpe det – jeg tror faktisk, at det virkede. Og hovsa; sådan fandt jeg en måde at hjælpe mig selv på,” siger Anna Grethe, som også bruger De Gule Siders gadefoto-funktion, inden hun skal et nyt sted hen. På den måde kan hun kende stedet, når hun ankommer.

 

Dermed bekræfter Anne Grethe Bech en pointe fra Cecilie Givskov, som fortæller, at også seniorer googler sig frem til svar frem for at slå op i et leksikon.

 

Vil ikke hægtes af

Udover at holde kontakt med familie og venner og nde informationer ser Cecilie Givskov også en anden grund til, at den ældre generation gerne vil de nye medier.

 

”For de ældre kvinder, jeg interviewede, betyder det meget at være med og at undgå at blive hægtet af. Nogle behersker de nye medier meget agilt, mens andre har temmelig svært ved det. For dem, der behersker medierne, kan det give en følelse af at have kontrol over medierne, for andre er det forbundet med følelser af kontroltab.”

 

Cecilie Givskov ser positivt på de mange nye medier, men hun peger også på, at teknologien kan virke forstyrrende, hvis man ikke behersker den.

 

Hun forklarer, at medie- teknologien er blevet dominerende, og at det kan opleves som et problem for dem, der ikke har ressourcerne til at forholde sig til teknologi – for eksempel på grund af alderdom eller skrøbelighed.

 

”Medier kan forstærke det, der allerede er. Hvis man i forvejen er ensom, isoleret, har psykiske pro- blemer eller noget fjerde, kan man føle sig yderligere ekskluderet eller alene i en verden af nye medier for social kontakt. Hvis man omvendt behersker medierne og ser dem som meningsfulde, ser jeg nøjagtig de samme potentialer for ældre som for yngre, netop fordi de giver mulighed for at have kontakt med venner og familie.”

 

Prøver sig frem

Anna Grethe Bech tror godt, hun ville kunne undvære for eksempel Facebook, men både teknologierne og de sociale medier er lige så stille blevet en selvfølge. Med en fortid som gymnasielærer har Anna Grethe Bech helt naturligt lært computeren at kende gennem sit arbejde, hvor hun for eksempel lagde links ud til eleverne. Derfor har hun ikke skulle lære alt helt fra bunden, da hun gik på pension. Siden da er der både kommet smartphones, tablets og apps, men det tager hun meget afslappet.

 

”Jeg kender det jo allerede lidt, og så prøver jeg mig bare frem. Man kan ikke gøre så meget forkert, og der
er ikke noget, der er uopretteligt. Ellers kender jeg heldigvis en masse, der kan hjælpe mig. Det var for eksempel min kærestes barnebarn, der i sin tid lærte mig at SMS’e,” fortæller Anna Grethe Bech.

 

 


Nye teknologier og medier er for alle - hvis man vil

Ud over at holde kontakten med sit netværk, kan man også bruge for eksempel Facebook til at opsø-
ge andre netværk, der deler ens interesser. Her findes hundredvis af grupper, der dyrker forskellige interesser og hobbyer som fiskeri, cykling, madlavning og meget mere. Heldigvis kan man selv vælge, om man vil tage del i de nye teknologer og medier. Uanset hvad, vil der altid være brug for de fysiske fællesskaber også.

 

Tekst: Anna Dunø Madsen
Foto: Andreas Bang