Lokalcentret er ikke et støvet ældrecenter, men åbent for alle.

 

Aarhus blev stavet med bolleå, Poul Schlüter var statsminister og Thorkild Simonsen var borgmester, da de første lokalcentre blev åbnet i Aarhus i midten af 1980’erne. Fælles for skåltalerne var, at kommunen nu tog et kæmpeskridt i retning af at invitere alle borgere indenfor i nye lokale forsamlingshuse. Meget vand er løbet gennem den nu fritlagte å siden da, og nu 30 år efter gøres der en ekstra indsats for at få sparket døren ind, så lokalcentret kan komme ud af sit ry som ældrecenter og blive et åbent medborgerhus for alle borgere i lokalområdet.

 

Supergode faciliteter

”Der er stadig mange, der ikke ved hvad et lokalcenter kan tilbyde, og hvor mange muligheder der findes her for alle byens borgere,” siger Erik Vigsø. Han er formand for brugerrådet ved Hasle Lokalcenter og formand for brugerrådenes formandskab.

 

”Vi har 37 lokalcentre spredt rundt om i kommunen, så der er altid et i nærheden, men mange steder har de fået et lidt støvet ry – fortjent eller ufortjent. Det er synd, for vi har supergode faciliteter på lokalcentrene, som mange flere burde benytte sig af.”

 

Mød nye mennesker

Erik Vigsø nævner de mange aktiviteter, der forgår i og omkring lokalcentres caféer og festlokaler, men også de mange tilbud lokalcentrene har til enkeltpersoner og grupper:

 

”Jeg tror ikke, at det er nok kendt, at lokalcentrene er åbne som mødesteder for alle mulige grupper og foreninger. Hvis amatørkoret mangler et sted at mødes, hvis grundejerforeningen skal holde generalforsamling, eller hvis mødregruppen har lyst til at mødes på neutral grund og måske endda hilse på nogle af beboerne, så er lokalcentret et åbent sted, hvor alt dette kan lade sig gøre.”

 

”Det er også på lokalcentret, du kan komme og træne og måske spise frokost i caféen bagefter, men frem for alt er det også stedet, hvor man kan mødes på tværs af generationer og træffe nye mennesker,” siger Erik Vigsø, og understreger, at det er borgerne selv, der afgør hvad lokalcentret skal bruges til, og i hvor høj grad det bliver et åbent medborgerhus.

 

Tekst: Allan Witte

Foto: Brian Rasmussen, Gorm Olesen, Allan Witte