Har du spørgsmål om hjemmehjælp, hjælpemidler eller sygepleje? Så ring til Sundhed og Omsorgslinjen – din genvej til svar på alt inden for kommunens ældreområde.

 

Tekst: Rasmus Blicher / Foto: Private

 

”Vores primære funktion er at hjælpe, guide, understøtte, berolige og visitere borgere i forhold til det, de henvender sig om. Uanset hvad, så hjælper vi dem godt videre.”

 

Pernille Hedegaard Plougstad og Janni Kristensen er to af de 19 medarbejdere, du kan få i røret, hvis du ringer til Sundhed og Omsorgslinjen, og som kan hjælpe dig med spørgsmål vedrørende hjemmehjælp, hjælpemidler, plejebolig, sygepleje og meget mere.

 

Faglig ekspertise

Hver dag svarer linjen på omkring 400 henvendelser om alt mellem himmel og jord – inden for ældreområdet. 

 

“Vi kender organisationen godt og kan hurtigt hjælpe videre til rette sted,” siger Pernille Hedegaard Plougstad, der er uddannet social- og sundhedsassistent og derfor har en faglig forståelse for spørgsmål, der kommer.

 

Janni Kristensen er uddannet sygeplejerske, og til daglig benytter hele teamet sig af, at de repræsenterer forskellige faggrupper og derfor kan supplere hinanden. 

 

”Det eneste, vi ikke har noget at gøre med, er økonomi, ellers kan man ringe om det meste,” siger hun: 

 

“Nogle gange får vi også nogle lidt sjove opkald. Forleden dag fik jeg et om rotter. Den slags opgaver forholder vi os normalt ikke til, men vi hjalp selvfølgelig borgeren det rette sted hen.”

 

Rette sted kan fx være kommunens hjemmeside, aarhus.dk eller Den Digitale Hotline, hvis man har brug for hjælp til kommunens selvbetjeningsløsninger.

 

”Og så er det vigtigt for os, at vi ikke alene giver den rigtige vejledning, men at vi også tager os tid til at tale med borgerne og giver et smil med på vejen. Det kan betyde så meget,” siger Janni Kristensen.

 

Hvordan forholder jeg mig til COVID-19?

I den seneste tid har der været en del henvendelser relateret til coronavirus.

 

”Nogle er bekymrede for, om de bliver smittet, og om de får den hjælp, de har brug for. Andre ringer, fordi de gerne vil aflyse hjemmehjælpen, eller også vil de lave en aftale om, at de lige går ind i stuen og lukker døren, mens der er rengøring,” siger Janni Kristensen og tilføjer:

 

“Lige nu får vi rigtig mange nye oplysninger og nyheder, nogle gange flere gange om dagen, men folk har generelt stor forståelse for, at vi ikke nødvendigvis kender alle svarene med det samme, men lige bliver nødt til at undersøge sagen og ringe tilbage.”

 

Respekt

Nogle af de hyppigste spørgsmål handler om hjemmehjælp, sygepleje, kørsel og hjælpemidler.

 

”Hvis en borger med et handicap fx skal have hjælp med kørsel til en 75 års fødselsdag og er nervøs for, om det kan lade sig gøre, så tager vi en god snak om behovet og løser opgaven, så borgeren kan komme til fødselsdag,” fortæller Janni Kristensen. 

 

Andre opkald er mere akutte. Hvis en stomipose er sprunget, eller der er brug for sygepleje, omstiller medarbejderne til sygeplejerskerne eller sørger for hurtig  kontakt med hjemmeplejen.

 

”En af vores fornemmeste opgaver er at understøtte, at de borgere, der har ressourcerne til det, forbliver selvhjulpne. Samtidig har vi stor respekt for, at der også er borgere, der er i en situation, hvor de har brug for mere hjælp,” siger Pernille Hedegaard Plougstad:

 

“Vi arbejder for, at alle bliver hørt og føler sig hørt.” 

 

 

Sundhed og Omsorgslinjen – én indgang til Aarhus Kommunes ældreområde

Har du spørgsmål vedrørende hjemmehjælp, hjælpemidler, pleje-/ældrebolig, sygepleje eller brug for at finde en bestemt afdeling eller medarbejder inden for kommunens ældreområde? 

Du kan finde mange svar på Aarhus Kommunes hjemmeside aarhus.dk 

Herfra kan du også sende sikker post til Sundhed og Omsorg ved hjælp af NemID. 

Ring til Sundhed og Omsorgslinjen: 8713 1600

Hverdage mellem 8.00 – 15.00

  • er du i tvivl, så ring.

OBS: Ekstra påskeåbent: Den 09.04, 10.04 og 13.04 holder den telefoniske indgang til Sundhed og Omsorg ekstraordinært åbent fra 8-12.