Ulla Lund skaber rammerne om de 3500 frivillige, som gør en kæmpe indsats i Aarhus 2017. Hun er mester i frivilligt arbejde og imponeret over det folkelige engagement.

 

Smilet er stort, selvom der helt tydeligt er tryk på kedlerne i Gelinde. Fra sin plads i hovedkvarteret for de frivillige kan Ulla Lund kigge ud over havnen. Fin udsigt, men hun er langt mere optaget af det, der foregår inden døre. Hendes opgave er at gøre den frivillige indsats, en af hjørnestenene i Aarhus 2017, til en succes. Erfaringen med at få frivillige til at stå i kø for at give en hånd med har hun fra en tilsvarende rolle som frivilligkoordinator på Smukfest. “Aarhus 2017 er et stærkt brand, og det tiltrækker mange. Nu er det vores opgave at sørge for, at de frivillige har lyst til at blive her, og de må meget gerne trække flere til,” fortæller hun. “Limen i det frivillige arbejde er for mange, at de gør en indsats sammen med nogen, de kender. Det er i høj grad båret af relationer at være frivillig, Så hos os det fint at kende nogen, som kender nogen.”

 

Ikke bare til pynt

To grupper tegner sig for det meste af det frivillige arbejde i Aarhus 2017, nemlig mennesker over 60 med masser af kompetencer og energi og unge, der endnu ikke har travlt med familie og karriere. “Det er ejerskabet, altså ansvaret for, at en meningsfuld opgave kommer godt i hus, der betyder mest for de frivillige,” siger Ulla Lund. “Og så det sociale. De to ting tilsammen.” “Det kræver af os, at vi har styr på tingene, og at vi ved, hvad vi skal uddelegere. Vi må ikke spilde folks tid ved enten at have for mange eller for få opgaver til dem. Frivillige skal kunne mærke, at det ikke kan fungere uden dem. De skal vide, at de er en lige så vigtig ressource, som hvis de havde fået løn. De er bestemt ikke bare til pynt.”

 

Klar til dronningen

De frivillige fordeler sig primært på to store opgaver. Én gruppe er velkomstværter ved konferencer, store arrangementer og for krydstogtsturisterne. De hjælper på vej, giver gode fif om byen og skaber det, som Ulla Lund kalder værdifulde mini-møder mellem mennesker. Den anden store gruppe er event-frivillige, som blandt andet tager imod billetter og laver praktisk arbejde. En stor gruppe var for eksempel travlt optaget af at bygge både til optoget ved indvielsen i januar. 100 frivillige bliver bedt om at påtage sig et særligt ansvar som teamledere. “Til åbningen havde nogle af teamlederne påtaget sig et meget stort ansvar, og det var slet ikke inde på deres radar at blive væk. Der var ikke noget med, at i dag er det dårligt vejr, så jeg bliver hjemme. Det hele var på plads, da dronningen kom,” siger Ulla Lund.

 

Stoltheden skal bæres videre ind i 2018

De frivillige har i tråd med kulturhovedstadsårets tema fået navnet ReThinkers. “Navnet skal forstås lidt med et glimt i øjet, men samtidig er det en invitation til at tænke nyt,” fortæller frivilligkoordinatoren. “Jeg synes, vi er godt i gang med at nedbryde rammerne for traditionelt frivilligt arbejde. Man melder sig, fordi man er interesseret i kultur, men pludselig ender man måske i opgaver indenfor arkitektur, sport eller noget tredje. Nogle frivillige hjalp for eksempel Kofoeds Skole med en bod under et arrangement, og nu fortsætter de som frivillige på skolen. Det her projekt er så stort, og jeg håber, at mange får øjnene op for, at der er spændende opgaver for frivillige mange steder,” siger Ulla Lund. I 2018 bliver Aarhus Europæisk Frivillighovedstad, samtidig med at byen har værtsskabet for VM i sejlads. Dertil kommer de tilbagevendende store events som festugen og NorthSide Festival. “Mange frivillige er med i Aarhus 2017, fordi de ønsker at give noget tilbage til deres by. Jeg håber, at stoltheden bæres videre ind i det frivillige arbejde i 2018 og frem,” siger Ulla Lund. “Stoltheden er en meget stærk værdi.”

 

Tekst: Kirsten Vestergaard

Foto: Anne-Marie Skov