Prøv kræfter med sundhedsteknologi

Bedre søvn, god kropsholdning og motion på den sjove måde. Velfærdsteknologi er ikke bare for de få, men kan gøre livet sundere og mere aktivt for alle. På Dokk1 kan du opleve den permanente interaktive udstilling DokkX, hvor du på egen krop kan teste nogle af de mange muligheder, der er for at få hjælp og støtte fra teknologiens verden. 

 

Niårige Lærke smiler og kigger skiftevis på sin mor og den store skærm på væggen foran hende. Armene fægter i luften, og for hver bevægelse høres lyden af musik, der indimellem akkompagneres af jubel og tilråb, som var der flere hundrede tilskuere til stede. Det er der dog ikke. Vi er kun en lille håndfuld, der følger Lærkes leg på den store skærm, hvor hun kan spille musik og spil – alene ved at bevæge armene i luften. Men det smarte system leverer det hele og kan både udfordre, juble og rose, og Lærke bliver da heller ikke snydt for en belønning. ”FLOT” står der, da hun afslutter spillet. ”Det er altså rigtig sjovt,” siger hun. Vi befinder os på Dokk1, hvor den interaktive udstilling DokkX netop er åbnet. DokkX er en udstilling, hvor man kan opleve og afprøve forskellige former for velfærdsteknologi, og der er masser af sjove udfordringer for både store og små. For det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan vi mennesker kan få hjælp og støtte fra teknologiens verden. ”Uanset hvor gammel man er, eller hvor man befinder sig i livet, findes der spændende teknologi, som understøtter et trygt, frit, sundt og sjovt liv. Det er det liv, DokkX inspirerer til. Her har alle mulighed for at se, høre og prøve, hvordan de forskellige teknologier fungerer,” siger projektleder for DokkX, chefkonsulent Inger Kirk Jordansen.

 

Tøj, der ranker ryggen

På et stativ hænger noget tøj, der ved første øjekast ligner almindelige t-shirts til løb eller fitness. Instruktøren fortæller, at der er tale om særlige holdningstrøjer, som aktiverer musklerne og giver en bedre holdning i den øverste del af ryggen. Ved siden af finder man et interaktivt gulv, hvor man kan udfordre både ben og hjerne på 380 forskellige måder. Man kan blandt andet jagte insekter, udforske verdens lande eller lede efter Disney-figurer. Og når man bevæger sig videre rundt på DokkX, finder man flere sjove computerspil, der, ligesom det interaktive gulv, udfordrer gæsterne på en sjov og underholdende måde. Men man finder også særlige motionscykler til mennesker, som har svært ved at bevæge sig, og sågar hovedpuder, der giver en bedre og mere stabil nattesøvn. DokkX er en verden af teknologiske muligheder. ”Der er så mange muligheder for at benytte sig af moderne velfærdsteknologi, men for mange mennesker kan det være svært at finde ud af, hvilke tilbud der passer til netop deres behov. DokkX kan være med til at interaktiv udstilling, hvor man kan prøve det hele, kan man have det sjovt med familie og venner samtidig,” siger Inger Kirk Jordansen. DokkX er en skiftende udstilling, hvor der i første omgang er fokus på sundhed og træning. Senere på året kommer det til at handle om den slags teknologi, der understøtter fællesskabet. Der er åbent for alle, og i åbningstiden er der instruktører, der står klar til at rådgive og demonstrere de mange løsninger for gæsterne.

 

Tekst: Charlotte Vincents Jansen