Som institutionsbarn, hjemløs og stofmisbruger havde han ’allergi overfor ansvar’ og ’sort bælte i selvmedlidenhed’. I dag er Jannik Syppli Nielsen i øjenhøjde med livet og ikke i tvivl om, hvad han skal bruge sit krudt på.

 

Metadon og et nyt sæt tænder. Det første til at trappe ud af misbruget, det andet til at erstatte de gamle, der var ødelagt efter 23 års stofmisbrug og et liv på gaden. Derudover har Jannik Syppli Nielsen ikke lukreret på sundhedsvæsenet. Og faktisk var den største udfordring, da en behandlingsdom tvang ham til at blive stoffri, at tillære sig et såkaldt normalt liv. Dermed blev en uddannelse som pædagog et væsentligt skridt mod et sundere liv.

 

At føre en almindelig samtale

Uddannelsen viste sig nemlig at blive en terapeutisk rejse, hvor Jannik Syppli Nielsen lærte, hvordan hans liv kunne have været – og vigtigst: Hvordan man begår sig uden for gademiljøet. ”Et par på hovedet er normal omgangsform på gaden, men jeg anede jo ikke, hvordan man førte en samtale om ratepensioner, AGF og ligusterhæk. Jeg var som et lille barn, der skulle lære alt forfra. Jeg tog egentlig uddannelsen, fordi jeg gerne ville ud og hjælpe nogle knægte som mig selv, men ingen havde tænkt på, at jeg, med min plettede straffeattest, aldrig kunne blive fastansat som pædagog,” siger han nøgternt. Der bor hverken ærgrelse eller bitterhed i ham, kun erkendelse af fakta.

 

Det, der var værre

”Helbredsmæssigt har jeg brændt mit lys i begge ender, og jeg betragter hver dag som en gave,” siger Jannik Syppli Nielsen, hvis krop har været på så mange ’nedture’ i form af dårlige trips og afvænninger, at han ikke opdager en influenza, før andre gør opmærksom på, at han har feber. ”Lige meget hvad jeg bliver ramt af, har kroppen prøvet noget, der var værre,” forklarer han. Efter en årrække med forskellige praktiske jobs og penge nok, men ikke noget socialt liv, arbejder han i dag med base i sydhavnsområdet af Aarhus. Her står han i spidsen for Sydhavnspedellerne og er guide ved Poverty Walks, der viser rundt i byens hjemløses liv og hverdag. Og så holder han foredrag og er formand for Aarhus Street Soccer – byens eneste fodboldhold for hjemløse.

 

Fem minutters forskel

Han er stoffri, har lejlighedsloft over hovedet og god kontakt til sin mor og sine to voksne børn. Og så er han ikke i tvivl om, hvad der gør livet værd at leve: ”Jeg kan godt lide at komme på Værestedet, hjælpe til hernede og få en god snak med brugerne. For mig er en god dag én, hvor jeg har været noget for nogen – også selv om det bare er i fem minutter.”

 

Jannik Syppli Nielsen, tidligere hjemløs var stofmisbruger i 23 år. Nu hjælper han andre og holder foredrag om sit liv.

TEKST: Pernille Bonne FOTO: Mathilde Bech


Jannik om sundhed og livsglæde

Hvad er livsglæde for dig?

At være sammen med gode mennesker til grillaften, fodbold eller backgammon. Det sociale samvær er det vigtigste for mig i dag. Lige da jeg blev stoffri og fik arbejde, var det penge, men jo flere jeg tjente, jo mere ensom blev jeg.

Hvad er din livret?

Sushi! Det er stadig rimelig nyt for mig, men nu laver jeg det selv nogle gange – så starter jeg allerede halv fem, koger ris, ruller tang ud, osv. Som barn var det kartoffelmos.

Hvad laver du, når du har fri?

Jeg har svært ved at være mig selv, så jeg tager tit ind på Værestedet. Men om fredagen ser jeg X Factor! Jeg lever mig så meget ind i sangene, at jeg tuder, når nogen gør det godt. Jeg har prøvet at se det sammen med andre – men de snakker for meget! Jeg har aldrig tudet over mit eget liv, men her giver jeg mig selv lov til at græde. Det er vel en slags ventil.

Hvis du havde alle penge i verden, hvad ville du så bruge dem til?

Skynde mig at komme af med dem! Det ville ikke være sundt for mig. Penge giver problemer.

 

Hvad er sundhed for dig?

Ro i sjælen. At tingene er som de skal være. At jeg har styr på min lejlighed og mad på bordet.
Jeg er stoffri og skylder ikke nogen noget.

Hvornår føler du dig sund?

Når jeg står hernede og har hjulpet et andet menneske. Jeg får også en del motion, men det mentale er vigtigere.


Foredrag

Jannik Syppli Nielsen er pt. aktuel med foredragene: ‘Tilbage til livet’ og ’Forebyggelsesforedrag – monsterbryder’, der kan bookes gennem Poverty Walk:  povertywalk.dk, telefon 8613 6230