KOL-koret i Aarhus synger

Det lyder umiddelbart ulogisk, men sang mindsker symptomerne og giver mere luft til KOL-ramte lunger. Og så er det hyggeligt at synge sammen.

 

Træk luften helt ned til ribbenene og lav lange udåndinger.” Korleder på Aarhus Musikskole Camilla Dayani varmer korets stemmer op. Der hostes lidt i pauserne, men ellers ligner det et kor som alle andre. En god håndfuld mænd og resten kvinder. Eneste forskel er, at stort set alle i koret har KOL – kronisk obstruktiv lungesygdom. ”Jeg bliver simpelthen så GLAD. Jeg har været med siden februar, og jeg kan virkelig mærke forskel. Jeg har prøver mange træningsformer, men det her giver meget mere. Det giver luft!” smiler Inga Jespersen, der har levet med svær KOL i flere år. ”Jeg laver også øvelserne derhjemme, så det er ikke bare om onsdagen, at jeg mærker forskellen. Det er simpelthen så godt det her – og hyggeligt!” tilføjer hun med et stort smil.

 

Så hyggeligt at hun har taget en god bekendt med, som ikke har KOL, men som bare gerne vil synge i kor. En anden deltager, Per Rasmussen er enig. Han har været med i koret siden januar og kalder det ’ekstremt dejligt’ at synge i KOL-koret. ”Man bliver opildnet af at synge, og så letter det på vejrtrækningen. Lungekapaciteten stiger. Sangen hjælper virkelig,” når han at sige, inden koret stemmer i med Søs Fengers ”Fodspor i sneen”. KOL-koret er et fælles tilbud fra Sundhed og Omsorg, Aarhus Musikskole og Danmarks Lungeforening. Korleder Camilla Dayani forklarer, hvad koret kan: ”Gennem øvelserne og sangen lærer deltagerne at kontrollere deres åndedrag og udnytte deres lungekapacitet. På den måde giver det en helbredsmæssig forbedring, men en lige så væsentlig faktor ved koret er den livskvalitet fællesskabet giver. Samværet og det at kunne dele sine erfaringer som KOL-patient med andre.”

 

KOL-koret øver hver onsdag fra 11-13 i Musikskolens lokaler i Officersbygningen mellem Ridehuset og Aros. Læs mere på aarhusmusikskole.dk