Mette Jensen har tre hunde, som hun træner meget. Hun har muskelsvind, hvilket betyder, at der af og til opstår udfordringer i træningen, fordi hun ikke kan lære hundene det, hun gerne vil. Dét fik Mette til at opsøge Rehab-Lab på DOKK1. Her kan man nemlig designe og 3D-printe sine egne, specialtilpassede hjælpemidler. 

Af Mia Dahl 

Småhjælpemidler som skruelågsåbnere, cremepåførere og ergonomisk bestik kan være en stor hjælp i hverdagen, hvis det fx kniber med kræfterne og bevægeligheden. Det kan dog være, at man har så specifikt et behov eller udfordring, at de hjælpemidler, der allerede findes, ikke er tilstrækkelige. Det er tilfældet for 30-årige Mette Jensen, der har muskelsvind. 

”Jeg træner meget med mine hunde, og jeg vil gerne lære dem en bestemt færdighed, hvor de skal navigere præcist efter min hånd. Optimalt set skal jeg holde min hånd med en skjult godbid ned langs min ene side, men det kan jeg ikke,” siger Mette. 

Derfor blev hun begejstret, da hun hørte om et nyåbnet værksted på DOKK1, hvor man kan komme med sine idéer til hjælpemidler og andet, som man kan få printet på en 3D-printer: 

”Jeg fik fremvist alle mulige hjælpemidler, som folk havde printet – mobilholdere, bestik med ergonomiske håndtag, dimser til at holde vatpinde, en forlænger til et PlayStation-joystick og en dims til at presse tandpasta ud af tuben med. Der var faktisk ikke nogen grænser for, hvad man kunne lave.” 

Hun fremlagde sin problemstilling og sine idéer for medarbejderne i Rehab-Lab, og så gik udviklingsprocessen i gang. Efter et par gange i værkstedet var den færdige løsning klar til at blive taget i brug. 

”Jeg har fået et redskab, der fungerer perfekt for mig og min hund, Jeg havde aldrig troet, at jeg kunne få specialfremstillet en ting til et så specifikt formål. Men den er lavet til mig, som jeg ønsker mig den, og det er fantastisk. Nu kan jeg slet ikke stoppe med at drømme og forestille mig, hvilke muligheder, der er. Med italesættelse af udfordringer, en smule fantasi, lidt Storm P-tankegang og en tur til DOKK1 i Aarhus kan jeg ikke se grænserne for, hvad der kan lade sig gøre,” siger Mette. 

Den 26. november åbner DokkX en ny udstilling med temaet ”Teknologi efter en pandemi”. Her kan du se eksempler på nogle af de mange teknologiske løsninger og initiativer, som coronapandemien har ført med sig. 

Mangler du et specifikt hjælpemiddel? 
Besøg Rehab-Lab på DOKK1 hver torsdag kl. 10-14 og snak med medarbejdere fra DokkX, som sidder klar til at hjælpe dig. Det er gratis, og det eneste, der forventes af dig er, at du deltager aktivt og er med i processen så meget, som du kan. 
Sted: DOKK1, Tweens-Lab, niveau 2.2 
Læs mere om Rehab-Lab: https://dokkx.aarhus.dk/det-sker/rehab-lab/ 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.