telesundhed

Får jeg gået nok, spist det rigtige, sovet nok om natten? Og hvordan kan man egentlig se det? Spørgsmål til kroppens velbefindende banker på, særligt for mennesker med kroniske sygdomme. Med moderne teknologi kan du holde styr på helbredet, helt uden at gå til læge.

Livet med en kronisk sygdom som KOL eller diabetes kan for mange være et liv med mange hospitalsbesøg, bekymringer og uvished. Hvordan er iltprocenten i mit blod? Er mit blodsukker okay? Hvad med blodtrykket? Og hvordan får jeg egentlig svar på mine spørgsmål?

Det er den slags spørgsmål, telemedicin og telesundhed kan give svar på.

”Når vi sætter ’tele-’ foran sundhed, er det nye blot, at vi kan tilbyde stadig flere sundhedsydelser på afstand. Det betyder, at man fra sit eget hjem får lettere adgang til specialister på hospitalet. Man behøver ikke bruge timevis på at tage på hospitalet, hvis det ikke er nødvendigt”.

Sådan forklarer Halfdan Eika fra Region Midtjyllands Center for Telemedicin, der er ekspert i telesundhed og telemedicin. Halfdan Eika ser en masse gode muligheder for både borgere og sundhedsfagligt personale i telesundhed og telemedicin.

 

Sundhed på borgernes banehalvdel

Halfdan Eika medgiver, at det kan være forvirrende, hvad der er telesundhed, og hvad der er telemedicin, men slår fast, at det handler om det samme:

”Både telesundhed og telemedicin handler om, at sundhed er på borgernes betingelser,” siger han og understreger, at det netop er det, at ting kan foregå over afstand, der gør telesundhed og telemedicin til noget særligt.

 

Ekspert på dit eget liv

Eksempler på telemedicin kan være, at man måler blodtryk, vægt eller iltmætning i blodet hjemme hos sig selv. Målingerne sender man så til medarbejdere i sundhedsvæsenet via et computersystem. På den måde kan læger og sygeplejersker følge og rådgive om sundhed og sygdom mere tæt og regelmæssigt, og uden at man behøver opsøge dem på hospitalet.

Det betyder samtidig, at sundhedspersonalet bliver klædt bedre på til at vurdere og vejlede igennem mere skræddersyede konsultationer, der forholder sig til de aktuelle målinger, de har modtaget.

 

Med fordele følger ansvar

”Samtidig med, at man selv får et større ansvar for at holde øje med sin egen sundhed og måle på sin krop, så bliver man også taget meget mere med på råd i fremtiden,” siger Halfdan Eika. Det betyder imidlertid også, at man får et større ansvar for og i langt højere grad bliver involveret i at holde øje med sit eget helbred. Uden for hospitalet gælder det også, når man er rask og rørig.

 

Redskaber til at tage hånd om eget helbred

Telesundhed handler også om forebyggelse og træning. Det kan være ved, at man gennem en app til sin smartphone eller tablet holder øje med sin vægt, tæller, hvor mange skridt man går hver dag, eller holder øje med, om man nu får spist lige så sundt, som man har lovet sig selv.

Man kan også møde telesundhedsløsninger, hvis man skal have gang i benene igen efter en tur på sygehuset og gerne vil hjem at træne sig op igen. Her kan genoptræningen for eksempel foregå ved, at en terapeut gennemgår træningen på en skærm i sit eget hjem. Her fremhæver Halfdan Eika den måske mest afgørende fordel ved telesundhed.

“Telesundhed er et rigtig godt redskab til regelmæssighed. Vi forventer, at man i større omfang vil møde de samme sundhedsmedarbejdere gennem hele sit forløb, og at man møder dem på tidspunkter, der lettere kan passes ind i ens hverdag,” slutter Halfdan Eika.

 


Det, du selv kan gøre

Skridttæller: www.apoteket-online.dk/322-skridttaller

App’en Aarhus Life holder styr på kost, motion og humør: www.aarhuslife.dk

AppsCafé: Kom og få hjælp til apps, smartphones og tablets. Caféen er åben hver onsdag mellem kl. 13 og 16 hos Teknologi i Praksis på MarselisborgCentret, P.P Ørumsgade 11, bygning 3, 1. sal, 8000 Aarhus C.

Læs mere: www.teknologiipraksis.dk/appscafe/

 Tekst: Christian Døsing Sørensen