Oplev mørket og roen i kirken

 

Når mørket falder på og dagene bliver korte, går mange af os lidt mere ’ind i os selv’. Og hvorfor egentlig ikke bruge anledningen til at dyrke de mørkere sider og dykke ind i sindet?

 

Mørket har sænket sig, og fredagens byliv tager til med al sin puls, musik og lys. Der er mennesker på gaden – nogle fortravlede, andre feststemte. Indenfor i Vor Frue Kirke ved Klostertorv er alt elektrisk lys slukket, men levende lys brænder i hele kirken. Scenen er sat til natkirke, en uformel ’drop ind’-gudstjeneste, hvor de klassiske kirkelige handlinger fylder mindre, mens ro og fordybelse fylder mere. Den tredje fredag i hver måned holder Vor Frue Kirke åbent fra 20-24, men udover en kort nadver, andagt, lidt salmer og musik sker der ikke meget. Og det er netop pointen.

 

Mærket af mørket

”Mørket sætter tempoet ned og skaber en følelse af højtidelighed. Det er tydeligt at se, når folk komme ind ad døren. Mørket gør noget ved folk,” siger sognepræst Jesper Kiil Jørgensen. Orglets toner overdøver ord og trivielle tanker. Sætter følelser i gang, og binder – i samspil med en salme i ny og næ – de besøgende sammen. Ellers bliver stilheden kun brudt af sagte tale på bænke, i hjørner og med præsten, hvis rolle er nedtonet i natkirken – mest af alt er han bare til stede for dem, der har lyst til at tale. ”Nogle vil gerne vide lidt om kirken, mens andre tager eksistentielle spørgsmål op eller reflekterer over det liv, de lever,” siger Jesper Kiil Jørgensen og fortæller, at skyld er et af de emner, der fylder meget hos natkirke-gængerne.

 

Fordybelse

Derudover er de mellem 80 og 100 besøgende, der kigger ind i løbet af en aften, en blandet flok. ”Tilbuddet er tænkt til dem, der ikke ellers kommer i kirken, men der kommer også faste kirkegængere, og alle er velkomne,” siger Jesper Kiil Jørgensen og fortæller, at uanset om de besøgende bliver en halv eller alle fire timer, skriver en bøn, går rundt og kigger eller bare sidder i stilheden, kommer de fleste for fordybelsen. ”Som mennesker har vi brug for eftertænksomhed og fordybelse, og særligt om vinteren er det som om, vi har brug for at gå ind i os selv,” siger han.

 


Natkirke, taizé, meditation og meget mere

Folkekirken har over en årrække fornyet sig selv og sine tilbud. Fra at være centreret omkring klassiske gudstjenester, begravelser, bryllupper og dåb, har mange kirker i dag tilbud som børnesalmesang, spaghettiaftener og frilufts-, fest- og forfattergudstjenester. For slet ikke at tale om koncerter, kunstforeninger, markeder og andre sociale samlingspunkter.

 

Søger du fordybelsen, har flere af byens kirker både natkirke og andre former for gudstjenester, der inviterer til eftertanke og fordybelse – for eksempel har Vor Frue Kirke i midtbyen blandt andet også korte meditationsgudtjenester og taizé-musikandagter på programmet. Besøg din lokale (og byens øvrige) kirkes hjemmesider for at se, hvilke tilbud, der findes.


 

Hvis du vil læse mere om næstekærlighed, kan du læse portrættet af biskop Henrik Wigh-Poulsen, som fortæller om den svære næstekærlighed.

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Allan Witte