Tre generationer bor sammen

Da Lam Pham og hans hustru Mai Luong kom til Danmark fra Vietnam for 12 år siden, flyttede deres datter og svigersøn fra lejlighed i Brabrand til parcelhus i Risskov, så der blev plads til både børn og bedsteforældre. For selvfølgelig skulle de bo sammen hele familien.

 

”Jeg savner hende frygtelig meget. Helt forfærdeligt,” siger Lam Pham om barnebarnet Anne, der i sommer rejste til USA for at gå på high school et år. Med et lille smil, der viser, at han dog er glad på hendes vegne. Og så er der jo Skype, der holder familien i tæt kontakt, afstanden til trods. Både børnebørn og bedsteforældre har været vant til at se hinanden hver dag, siden Lam Pham og hans hustru Mai Luong fulgte familien til Danmark – og som noget helt selvfølgeligt flyttede ind hos deres datter, svigersøn og børnebørn.

 

”Vi er vokset op med, at det var sådan, man gjorde. I Vietnam har de færreste råd til andet,” forklarer Lam Pham. Både han og resten af familien siger, at der er fordele og ulemper ved at bo sammen, men væsentligste ulempe er, at de ikke er enige om, hvornår aftensmaden skal spises, og udefra set er det umiddelbart svært at se andet end fordele. Lam Pham arbejdede med planlægning af skovbrug i Vietnam, og interessen for planteliv kommer familiens køkkenhave til gode. Plantekasser og højbede er om sommeren fyldt med vietnamesiske grøntsager, og på den tid af året er det oftest her, man finder ham, mens hans hustru står i køkkenet og omsætter grøntsagerne til familiens livretter.

 

”Det er dejligt, at maden er lavet, når man kommer hjem fra arbejde, og da børnene var mindre, var der altid nogen hjemme, når de kom fra skole – i den periode arbejdede både min mand og jeg meget mere end 37 timer for at leve op til de økonomiske krav om opholdstilladelse til mine forældre,” siger Lam Phams datter Hang Pham, der i dag arbejder som tolk og støttelærer i folkeskolen, mens hendes mand Duc Nguyen arbejder som elektronik-montør. ”Og så er man jo også flere om at holde huset,” tilføjer hun om fordelene ved at bo sammen på tværs af generationer.

 

Lektiehjælp til bedsteforældrene

Udover familien bruger Lam Pham og Mai Luong meget tid i løbet af ugen i Venskabsforeningen i Klostergade-centret i Aarhus midtby. Her går de til dansk- og engelsk-undervisning, akvarelmaling og andre aktiviteter og møder andre ældre af både dansk og udenlandsk baggrund. ”Mine bedsteforældre har meget gerne ville lære sproget, så de kunne snakke med andre. Og så er uddannelse vigtig i Vietnam – fordi det ikke er noget, man kan tage for givet. Så det var ikke kun os børn, der læste lektier derhjemme. De har siddet med bøgerne klokken seks om morgenen og klokken elleve om aftenen,” fortæller Lam Phams barnebarn Kim Nguyen, der som født og opvokset i Danmark har kunnet hjælpe dem med grammatikken. Han er 23, studerer sundhedsteknologi på Ingeniørhøjskolen og er lige flyttet hjemmefra. Alt for tidligt, hvis det stod til hans mor, der helst havde haft sønnen boende hjemme til han engang blev gift. ”Hvordan skal jeg ellers kunne vide, om han har det godt og får noget ordentligt at spise?” siger hun med et glimt i øjet – de tætte bånd gælder både hendes forældre og hendes børn, men hun er godt klar over, at hendes børns normer er tilpasset det land, de er vokset op i.

 

Et hurtigt blik rundt i parcelhuset i Risskov antyder, at det samme gælder resten af familien. Den kombinerede spise- og opholdstue har Duc Nguyen selv lige sat i stand: Gulv i lyst træ, hvidt spisebord og lyse møbler giver det et meget skandinavisk look. Men særligt én ting skiller sig ud – og vidner samtidig om betydningen af familie: Sort-hvid-billeder af afdøde slægtninge fylder reolen sammen med frugt og blomster, der er stillet frem til ære for samme. ”I Vietnam ærer vi de døde. Vi fejrer ikke fødselsdage, men samles på vores afdødes familiemedlemmers dødsdag, mindes og hygger sammen som familie,” forklarer Hang Pham.

 

Men ellers gør de ikke noget væsen ud af sammenholdet som familie. Det er der bare. ”Vi sætter os ikke ned og siger, NU skal vi hygge, men når man laver ting sammen – læser, laver mad, sætter drager op, tager på ferier og sådan noget – så snakker man jo sammen,” siger Kim Nguyen, der på den måde har fået mange fortællinger om Vietnam og familien der. Lam Pham og Mai Luong har fire andre børn i Vietnam og en større flok børnebørn. ”Til nytår var vi hjemme og besøge dem, og ligesom med Anne, så snakker vi med dem over Skype, når vi savner dem,” fortæller Lam Pham og viser billeder fra rejsen.

 


Venskabsforeningen for ældre danskere og indvandrere

På Klostergadecentrets tredje sal, helt oppe under taget, blander klenodier fra hele verden sig med duften af friskbrygget kaffe. Her holder Venskabsforeningen til. Foreningen er for ældre af alle nationaliteter og baggrunde, og de nuværende godt 30 medlemmer fordeler sig nogenlunde ligeligt på ældre af dansk og anden etnisk baggrund. Foreningen kan fejre 18 år med ’venskab og kulturel udveksling’ og har åbent man-tors fra klokken 9-12.30. Udover fælles frokoster og udflugter i løbet af året tilbyder foreningen blandt andet dansk og engelsk-undervisning, akvarelmaling, litteraturgrupper og Thi Gong, som er kinesisk meditativ gymnastik.

 

Læs mere på venskabsforeningen.dk eller kontakt foreningen på telefon 86 18 26 63 


 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Lars Aarø