Der er en spændt og forventningsfuld stemning i luften, da GENLYD træder indenfor i Huset Trøjborg til arrangementet ’Sammen om Trøjborg’ mandag den 12. marts. En stemning, der bedst kan sammenlignes med en blind date! Du ved ikke, hvem du møder, eller hvordan mødet kommer til at gå, men det er spændende, og du tager chancen, for tænk nu hvis?

 

GENLYD, Huset Trøjborg og Trøjborg Plejehjem står bag arrangementet, der skal udvikle den populære Aarhus N-bydel – og vi har glædet os!

 

Alle beboere, foreninger og forretninger på Trøjborg er inviteret, og for manges vedkommende er det første gang, de for alvor møder hinanden – sådan tæt på og efter arbejdstid. Hver enkelt invitation er blevet hånduddelt – med kærlighed, god karma og små bønner om, at der faktisk er nogen på Trøjborg, som har lyst til at lære området og hinanden bedre at kende.

 

Det er der heldigvis, og fremmødet på ca. 70 mænd og kvinder får smilet frem hos frivilligkoordinator Anne Skyum. Det er nemlig hendes idé at mødes, og det er der en helt særlig grund til:

 

”Folk bor i gennemsnit på Trøjborg i fire år, og mange kender slet ikke mulighederne i området. Hvem bor i nærheden, hvem deler jeg interesser med, og hvad kan jeg blive en del af? Det vil vi gerne lave om på, og derfor har vi startet ’Sammen om Trøjborg’, hvor man kan møde hinanden på kryds og tværs. Kald det en slags lokalforankret speeddating. Kald det tosset. Jeg tror på, at vi har meget mere at give til hinanden end et nik eller et hurtigt hej i farten”.

 

Anne Skyum er kommet på Trøjborg hele sit liv, og hun kan stadig huske følelsen, når hun slentrede på Tordenskjoldsgade med sin mormor i hånden. Hvordan godt naboskab var limen, der fik hverdagen til at hænge sammen – ikke mindst for hendes bedsteforældre, der har boet på Trøjborg.

 

Datidens lillebitte købmandsbutik styret af Hans Petersen, der gik under navnet ’Lille Hans’, er noget af det, Anne Skyum tænker tilbage på såvel som duften af hav hos fiskehandleren. Mindet om, hvordan han langede alt fra skrubber, makrel og klipfisk over disken, er stadig sprællevende – mere end 50 år senere.

 

Selvom tiderne skifter, er Trøjborg stadig fantastisk og garant for en hyggelig blanding af gamle butikker, hippe caféer, biograf og masser af liv. Børnefamilier og studerende sørger for løbende dynamik i beboersammensætningen, og én af de fremmødte til ’Sammen om Trøjborg’ er 19-årige Kathrine Engesgaard. Hun er tilflytter, helt ny i Aarhus og har boet på Trøjborg siden februar:

 

”Jeg var faktisk lidt nervøs for at dukke op til det her arrangement, men jeg tog en beslutning og sagde til mig selv: Kathrine – nu tager du afsted, møder nye mennesker og ser, hvor du lander. Hvad er det værste, der kan ske? Jeg er her i dag for – på min egen måde – at sige; her er jeg! Mere specifikt kunne jeg godt tænke mig at møde andre unge på Trøjborg og starte til noget keramik. Det kunne være fedt!”

 

Ti hop fra Kathrine møder vi 31-årige Mette Gade. Hun er også tilflytter med et ønske om at møde nye mennesker. Hun er her samtidig for at dele en idé:

 

”Som mor på barsel ser jeg jævnligt barnevogne, der triller forbi og minder mig om, at jeg ikke er den eneste, som bruger meget af tiden derhjemme på at pusle. Jeg er alene med min datter og kender ikke området ret godt. Mit forslag går derfor ud på at starte en barsels/netværksgruppe for forældre, der kan mødes for hyggens skyld, drikke kaffe og udveksle erfaringer – f.eks. om, hvordan man som småbørnsfamilie gør brug af Trøjborgs muligheder og tilbud”.

 

Med til festen er musiker Peter Christian Sejr, der sætter scenen og begejstrer med sine Trøjborg-dedikerede sange om bydelens trafikåre; Tordenskjoldsgade og Risskovs lange krøllede hår. Snakken går – time for time – mere livligt, og det er heldigt, for det er hele formålet med at mødes. Der bliver minglet på kryds og tværs, udvekslet idéer, telefonnumre og lavet konkrete aftaler om at ses igen! Se, det er den slags, der giver GENLYD og kan deles på genlydaarhus.dk, og selvom aftenen går på hæld, er ’Sammen om Trøjborg’ kun lige skudt i gang.

 

Tak for en dejlig dag, Trøjborg – du er skøn, og du ved det!

 

Bliv en del af ’Sammen om Trøjborg’ på Facebook og læs mere.

 

Tekst og foto: Line Sass fra GENLYD Aarhus