Frivillige leverer mad til skolen

Køkkenet på Lokalcenter Møllestien i Aarhus Midtby laver mad til både cafeens gæster og til eleverne på Samsøgades Skole et stenkast derfra. For 25 kroner kan eleverne få et varmt måltid mad, serveret af frivillige, og dét er populært.

”Det er lækkert! Jeg kan bedst lide risengrød, men det her er også ret godt,” siger en pige med en plastikbakke i hånden, og nikker ned mod indholdet, der gemmer sig under låget. Dagens ret er fiskefrikadeller, grov-frites og gulerodssalat, og det har 112 elever på Samsøgades Skole valgt frem for madpakken i dag. Maden er lavet i køkkenet på Lokalcenter Møllestien længere nede ad bakken, hvor samme ret bliver serveret i lokalcentrets café.

 

Hyggelig servering

På skolen bliver maden serveret af frivillige, der ikke har noget imod at bruge nogle dage om ugen på opgaven. ”Altså, de tror jo, det er os, der laver maden,” smiler Vibe Langston, der har været med som frivillig siden ordningen startede i foråret. Det samme har Helmer Biseth, som hun deler opgaven med i dag. ”Det er simpelthen så hyggeligt at være her – vi har det godt sammen, os frivillige, og så er det sjovt at have kontakten til eleverne. Og de synes jo, det er lidt spændende at have sådan en som mig til at servere maden,” siger Helmer Biseth og vifter med sin højre arm, der er kortere end den anden og i stedet for en regulær hånd kun har en lille stump at gribe med – men rigeligt til at kunne servere. ”Og så er det jo også bare skønt at have noget, at tage sig til,” tilføjer han.

 

Unge hjælpere

De to får hjælp til serveringen fra elev Marcus, der har fast voksenstøtte i skolen i form af Magnus, der også giver en hånd med. Senere kommer to piger fra de største klasser og hjælper med oprydningen. Maden bliver leveret af Lokalcenter Møllestiens pedel, og både han og personalet i lokalcentrets køkken er vilde med konceptet. ”Det kræver et stort køkken, men det er ingen sag for os at lave de ekstra portioner, og så er det rart at være med til at give eleverne en ordentlig frokost,” siger Evy Jørgensen, køkkenassistent på Lokalcenter Møllestien.

 

Et bedre tilbud

Den faste frokostpris er 25 kroner, og eleverne og deres forældre bestiller månedsvis forud hvilke dage, de vil købe – alt efter elevens smag og familiens økonomi. Skolens tilbud bestod tidligere af en automat med pastasalat og sandwich, og skoleleder Martin Appel Loft er begejstret for den nye ordning. Ideen til den opstod mere eller mindre tilfældigt, da en kæk bemærkning fra hans side blev grebet af områdechef for midtbyens lokalcentre og plejehjem Anette Poulsen. ”Vi drøftede, hvordan børn og gamle kunne få mere glæde af hinanden end bare det årlige luciaoptog på plejehjemmet. Et sted i samtalen sagde jeg, lidt for sjov, at ’I kan jo lave mad til os i jeres produktionskøkken’. Anette greb ideen med det samme og sagde: ’det kan vi da godt!’”

 

En liflig delle

Og siden de første 20-30 anretninger blev langet over bordet, er succesen kun vokset. De mest populære dage er dem med risengrød, hvor der bliver solgt op mod 120 portioner. Så målt på antal giver dagens fiskedeller grøden kamp til stregen. ”Jeg kunne dufte det helt ovre fra klassen,” smiler pigen med bakken i hånden og går sammen med veninderne tilbage til klasselokalet for at nyde deres lune frokost.

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Niels Åge Skovbo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *