Flere og flere tilbyder et sæde i en bil, praktiske tjenester, tøj, en lejlighed. Den teknologiske udvikling har åbnet nye døre, som gør det muligt at dele sine ting – også med helt fremmede.

 

Deleøkonomien er eksploderet de seneste år, og vi deler med hinanden som aldrig før. Årsagen er simpel, mener ekspert i deleøkonomi Claus Skytte. Vi gør det, fordi vi kan.

De fleste mennesker ejer efterhånden en smartphone, en tablet eller har adgang til internettet via en computer, og det er i teknologien, at vi finder årsagen til, at det er blevet så populært at dele det, man har for meget af med andre.

Ifølge Claus Skytte skyldes den stigende interesse for at dele med hinanden, at vi har fået bedre mulighed for det igennem digitale platforme. Det er både internettet, men især apps, som har gjort det lettere og mere sikkert at dele ting og tjenester med ellers fremmede mennesker. Samtidig er det også blevet meget lettere at finde frem til dem, der tilbyder det, man har brug for, uanset om det et lift til København eller stiklinger fra en staude.

 

Vi er afhængige af at dele

Det er nyt, at vi i så høj grad deler vores ejendom med mennesker, som vi ikke kender, men det er ikke noget nyt, at vi deler med hinanden. Vores lyst til at dele ting med andre mennesker er noget helt grundlæggende, fastslår Claus Skytte.

“Vi er sociale væsner, der er afhængige af andre for at kunne overleve, og sådan har det været siden tidernes morgen. Vi har været afhængige af andre for at kunne nedlægge en mammut, afhængige af at hende, der havde for meget korn, ville bytte med ham, der kunne tilbyde kød og mælk, og så videre.”

Senere opstod blandt andet andelsbevægelsen, hvor små mælkeproducenter sammen ejede et mejeri og senere andelsboligerne, som skulle sikre arbejderklassen ordentlige boligforhold. Den helt store test af, hvad man

kan dele foregik i kollektiverne i de glade 70’ere, hvor vi delte alt fra køkken til kærester.

Deleøkonomien i dag har som oftest en anden form end den havde, da alt var knæhøj karse.

Vi deler i dag ofte med fremmede mennesker, og den tendens, mener Claus Skytte, er opstået med de sociale medier, hvor der nogle gange ikke er grænser for, hvad brugerne deler. Det er alt fra billeder af en nyfødt til en forkølelse eller hjertesorger.

 

Pensionister er gode til at dele

Mange pensionister har et overskud af enten tid, ejendom eller ting.

“Hvis man har samlet ting sammen igennem et helt liv, så kan man lige så godt leje for eksempel sin vinkelsliber ud til glæde for nogen, som står og mangler sådan en,” siger Claus Skytte, og peger på, at man ud over at dele fysiske ting også får mulighed for at møde nye mennesker, for eksempel på GoMore-turen.

Ligesom med alt andet, der foregår via nettet, så er det vigtigt at være kritisk overfor, hvem man deler hvad med, understreger Claus Skytte.

 

Deleøkonomi

Begrebet deleøkonomi bruges ofte, når privatpersoner eller virksomheder deler fx en bil, bolig eller tjenester med andre privatpersoner eller virksomheder gennem fx en hjemmeside eller en app.

 

TEKST Anna Kniep