Vi følger også Gerda hjem når hun blir træt

Når Gerda på 90 kommer for at få sin daglige brunch på Café Skovbrynet, hjælper de unge kokke- og caterelever fra Aarhus Tech hende på plads og henter avisen til hende.

 

I caféens køkken lærer de unge elever at stege frikadeller, bage kager og betjene kassen. Men de lærer også meget andet, fortæller projektleder Annette Thejsen:

”Mange af vores elever er lidt usikre i starten, men allerede efter 14 dage kan vi se, hvordan de retter ryggen og vokser med ansvaret. Især er det meget rørende at se, hvor omsorgsfulde de er overfor vores ældre gæster fra Lokalcenter Dalgas, der ligger lige ved siden af caféen. Der er virkelig opstået et varmt forhold på tværs af generationer. Da Gerda var hos sin datter et par dage i julen, savnede vi hende og snakkede dagligt om, hvornår hun kom igen.”

 

Skolepraktik tæt på virkeligheden

Center for mad og gastronomi på Aarhus Tech, der står bag caféen, har i samarbejde med kommunen etableret en helt speciel café, der både er et uddannelsessted for kokke- og caterelever og samtidig et cafétilbud med mad af høj kvalitet. Det er ofte svært for de kommende kokke og catere at finde praktikpladser hos byens restauranter og kantiner, og på Café Skovbrynet tilbyder man de unge en skolepraktik, der er så tæt på en arbejdsdag i en virksomhed som muligt. De ansatte er derfor faglærte kokke og ikke lærere. De sikrer, at eleverne lærer det, de skal, og det afspejles i menuerne.

”For eksempel blev vores stjerneskud en overgang så populær, at vi blev nødt til at pille den af spisekortet, for at eleverne også skulle lære noget andet. Og hvis jeg en dag kun har tre elever at disponere over, er der måske kun to retter på menukortet. Gæsterne kan også godt risikere, at bollerne er lidt mørke i kanten, eller at risene mangler salt. Men til gengæld er vores priser i den lave ende,” siger køkkenchef Rikke Vendelboe.

 

Glade elever og gæster

En af de kommende kokke er Simon Hansen. Han begyndte på sin uddannelse i efteråret og er meget glad for at arbejde i caféen.

”Vi lærer virkelig noget her og er ikke bare billig arbejdskraft nederst i et hierarki. Og så er det fedt at sparre med de andre elever om, hvordan man parterer en torsk eller bager en lagkagebund. Vi bruger hinanden og hjælper, hvis der er en, der er bagud.”

Også gæsterne på Café Skovbrynet er meget tilfredse.

”Jeg har fået et stykke med andebryst og et stykke med laksemousse. Det smagte virkelig godt og var meget pænt anrettet,” siger Lise Mikkelsen, der er ude at spise frokost med en veninde. Det er første gang, hun er her men bestemt ikke sidste:

”De unge mennesker er meget søde og høflige, og det er rigtig godt, at de får mulighed for at prøve deres fag af.”

Caféen ligger på Dalgas Avenue med udsigt ud over Aarhusbugten. Den åben for alle og kunne i starten af april fejre sin etårs fødselsdag efter et år med stor succes.


Caféer for alle

Cafeerne på Aarhus Kommunes Lokalcentre er åbne for alle – unge som gamle. Du finder cafeer og lokalcentre på aarhus.dk 

Tekst: Lotte Frandsen
Foto: Brian Rasmussen