Tor Nørretranders er journalist og faglitterær forfatter til 21 bøger. Han slog som forfatter igennem med bogen Mærk Verden og har blandt andet udgivet bogen Fælledskab = Fælled + fællesskab og senest Se Frem, der udkom i 2017.

 

Verden har brug for forpligtende fællesskaber og flere ægte egoister, hvis vi skal ensomheden til livs, mener forfatter Tor Nørretranders. Men lad være med at jagte fællesskabet for fællesskabets skyld. Brænd for noget. Vær sammen om noget. Kæmp for klimaet eller saml frimærker, som var det det vigtigste i verden.

 

Tekst: Pernille Bonne, Foto: Andreas Bergmann

 

“Ensomhed er, når man slukker lyset juleaften, så naboerne ikke skal se, man er alene…” Sådan beskrev socialrådgiver Hanne Reintoft engang ensomhed i sin radiobrevkasse, og det er nok den mest rammende beskrivelse, jeg har hørt.

Det handler nemlig ikke om at være alene, men om at skamme sig over at være det. Ensomhed er en social følelse, ikke en fysisk tilstand,” siger forfatter Tor Nørretranders, der gerne selv trækker sig lidt fra omverdenen, når for eksempel en ny bog bliver til. At være alene giver nemlig ro til fordybelse – en kvalitet, der synes at være gået lidt af mode i det moderne samfund, hvor flere og flere til gengæld føler sig ensomme. Følelsen af ensomhed kan han, som langt de fleste mennesker, godt genkende og har også et bud på, hvordan vi kommer den til livs: Fællesskaber. Af den forpligtende slags, hvor man gør noget for andre, er noget for nogen. At gøre andre glade er nemlig, videnskabeligt bevist, den direkte vej til selv at blive lykkelig.

 

Det bedste og det værste

Selv er Tor Nørretranders for nylig flyttet fra København til Samsø, hvor menneskene er færre, men fællesskabet stærkere. ”Med 3.700 indbyggere på øen kan du ikke undgå at møde de samme mennesker i skolen, på boldbanen og i Netto. Og så er man altså, uanset om man kan lide hinanden eller ej, nødt til at have nogle ordentlige relationer.” Det er lidt ligesom at have børn, forklarer han med smil i stemmen: ”At være forpligtet på andre mennesker er både det bedste og det værste i verden, for det kan også være fa’ens besværligt. Men ikke at have nogen relationer er endnu værre, for så er det, man bliver ensom.”

 

Kæmp for noget

En af årsagerne til flytningen er Tor Nørretranders engagement i Samsø Energiakademi og en overbevisning om, at hvis vi vil gøre noget ved klimaforandringerne, så er vi nødt til at tage sagen i egen hånd. Det samme kan man sige om ensomhed, og faktisk kan man med fordel slå to fluer med ét smæk: Ved at engagere sig i en fælles sag, bliver man automatisk en del af et fællesskab. ”Og det behøver ikke være klimakampen, man kaster sig ind i. Hvis man synes, at vilde urter, frimærker eller nyere fransk møbelkunst er det vigtigste i hele verden, så skal man dyrke det!” siger Tor Nørretranders, der til gengæld ikke tror på fællesskaber uden et formål.   ”Det nytter ikke noget at lave et fællesskab, bare for at lave et fællesskab. Der skal være noget at være fælles om,” siger han.

 

Bennys bukser

Dermed nærmer vi os en af Tor Nørretranders centrale pointer om fællesskab: Når vi vælger andre til, gør vi det ikke kun for deres skyld, men også for vores egen. Af ren og skær egoisme: For ved at være noget for andre, får vi det bedre selv. I bund og grund handler det om at sætte sig i hinandens sted.

”Det er nøjagtig som i Halfdan Rasmussens ABC, hvor Bennys bukser brændte og Børge råbte ’åh’, fordi det var ham, der havde Bennys bukser på! Det billede, kan jeg enormt godt lide: Vi går alle sammen rundt med hinandens bukser på, forstået på den måde, at hvis du er ked og sur og ensom, så bliver alle kede, sure og ensomme. Omvendt får alle det bedre, når du har det godt. Og du får det bedre, når alle har det godt,” siger Tor Nørretranders.

Direkte oversat kunne man måske sige; at hvis du oplever, at lyset er slukket hos naboen, så gør dig selv den tjeneste, at banke på alligevel.