Alle, der kommer i maleværkstedet i Kræftpatienternes Hus, Hejmdal, har eller har haft kræft. Men her flytter man fokus fra kræften til noget andet.

 

”Vi er et seriøst arbejdende værksted. Vi knokler med vores malerier og udfordrer og inspirerer hinanden. Hvis nogen har behov for at snakke om deres sygdom, er der plads til det, men det fylder ikke. Vi snakker mere om farver og proportioner. Det er et livgivende værksted.”

 

Henning Sællander er kommet på værkstedet i ni år.

 

”Jeg kendte lederen af værkstedet. Hun havde ret i, at det ville være lige noget for mig. Jeg er blevet rigtig meget udfordret. Når jeg ser tilbage på det, jeg lavede i starten, er der sket en enorm udvikling.”

 

Udover den kreative udvikling nyder Henning Sællander også at være en del af et fællesskab.

 

”I forbindelse med min sygdom holdt jeg op med at arbejde, og jeg savnede at have kollegaer. Så for mig er maleværkstedet en form for job med kollegaer. Det er dejligt at komme af sted, lave noget og komme træt hjem. Det fællesskab er guld værd for mig.”

 

Gode malevenner

En anden af kursisterne er Irene Søndergaard. Hun har tidligere tegnet og malet, men det har været små billeder.

 

”Jeg er blevet presset ud i noget rent kunstnerisk ved at male store billeder. Det er nyt for mig. Jeg oplever det som en udvidelse. For det er jo fantastisk. Først får man kræft, og så kommer der gode ting ud af det.”

 

Irene Søndergaard begyndte på værkstedet for to år siden, da hun var færdig med sin strålebehandling. ”Når jeg møder nogen, jeg ikke har set et stykke tid, siger de med bedrøvet mine, at de har hørt, at jeg har haft kræft. Men jeg vender den altid om og fortæller om det gode, der er kommet ud af det: Jeg er begyndt at male igen. Det er virkelig noget, jeg har glæde af. Både at male og komme over til de andre, som jeg opfatter som mine gode venner. Jeg glæder mig til at skulle af sted hver gang. Vi har alle sammen haft kniven på struben. Det ved vi om hinanden. Så der er nogle ting, der er for små til at beskæftige sig med.”

 

Nybegyndere er velkomne

Maleholdet maler med akryl og akvarelfarver og bliver undervist tre gange om ugen. Af og til får holdet bundne opgaver som at male på lommetørklæder, male grønne billeder eller de får besked på at male stjerner. Hver gang er der billedgennemgang, hvor kursisterne siger noget om deres eget billede og får input fra lærerne og de andre kursister.

 

Og man behøver ikke at kunne male i forvejen for at få glæde af at deltage.

 

”Der kommer en del, der aldrig har haft en pensel i hånden. Hvis man er nybegynder, er lærerne meget dygtige til at hjælpe en i gang, og vi tager os af de nye og fortæller dem, hvor de kan købe pensler og farver,” siger Henning Sællander. Han fortsætter:

 

”Der er heller ikke noget krav om, at man skal komme et vist antal timer hver gang. Man kommer, som man har kræfter og energi til, også selv om det bare er to timer om ugen.”

 

 


Vidste du at… Flere danskere vinder kampen mod kræften

Kræft kan helbredes. De dage, hvor en kræftdiagnose næsten var en dødsdom, er et overstået kapitel, for stadig flere danskere overlever den frygtede sygdom. Den massive oprustning på kræftområdet med tre gennemførte kræfthandlingsplaner og bevillinger på 20-30 milliarder kroner til området er begyndt at give resultat.

Og på få år er der kommet flere nye præparater, der kan holde kræften nede, og udviklingen går så stærkt, at perspektivet er, at de fleste kræftformer vil ændres fra akutte og dødelige sygdomme til kroniske lidelser på linje med diabetes og hiv.

Antallet af kræftdødsfald per 100.000 danskere er faldet med 15 procent over de seneste 20 år.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse


Maleværkstedet i Kræftpatienternes Hus, Hejmdal, Kræftens Bekæmpelse

  • Du behøver ikke tilmelde dig, du kan bare møde op
  • Du behøver ikke at have malet før
  • Maleholdet holder til i Kræftpatienternes Hus, Peter Sabroes Gade 1, 8000 Aarhus C, 70 20 26 89
  • Der er undervisning mandag 12-17, tirsdag 10-15 og torsdag 12-17
  • Holdet tager på kunstudstillinger og på gallerier og spiser sammen to gange om måneden

Tekst: Lotte Frandsen

Foto: Brian Rasmussen