En lille tanke blev omsat til hurtig handling, og i dag er musikalske legestuer på plejehjemmene på vej til at blive et nationalt kæmpehit. Nogle gange skal der ikke så meget til for at gøre en forskel.

 

Tekst: Sara Alwan, foto: Niels Åge Skovbo

 

”Vi oplever mening, glæde og magi på tværs af generationerne, hvis vi styrker vores lokale samfund helt tæt på vores børn og vores egen hverdag. Det kræver blot, at vi åbner vores øjne og ser, hvad der er behov for lige for næsen af os.”

 

Esra Alici Pedersen koger sin version af samfundssind ned til et spørgsmål om frivillighed og almindelig menneskelighed.

 

Hurtig handling

Det startede i 2015 på en helt almindelig tirsdag. Ved middagstid gik Esra Alici Pedersen forbi Plejecenteret på Langgadehus i hjertet af Valby, hvor hun dengang boede med sin familie. Baby Isak lå i barnevognen lidt søvnig efter at have været til babyrytmik. Det var Esras anden barsel, og hendes hoved var optaget af tanker omkring hvordan karriere og familieliv kunne harmonere. Hun spekulerede på, hvordan livet kunne være godt for hendes lille familie og resten af samfundet – på samme tid. Mens Isak begyndte at røre på sig i barnevognen, fik Esra en pludselig idé.

 

”Jeg spekulerede på, hvad der mon ville ske, hvis jeg bare gik ind ad fordøren til plejecentret med Isak og hilste på de ældre, så de ikke skulle sidde dér helt stille og føle sig alene,” fortæller Esra.

 

Hun vidste, at Isak ville blive glad for at snakke med de ældre beboere, og det ville hun også, fordi hun som mor på barsel elskede at møde andre mennesker og indgå i fællesskaber:

 

”Jeg tænkte, at jeg går da bare ind. Det kommer med garanti til at skabe glæde, at vi kan hilse på hinanden.”

 

Esra fik ret i sin mavefornemmelse: ”Jamen, de fik jo liv i øjnene. Det var tydeligt, at vi alle blev glade ved at være sammen, de ældre mennesker, baby Isak og jeg som mor. Det var virkelig livsbekræftende.”

 

Opbakning og livsglæde

Den stærke oplevelse kunne hun ikke holde for sig selv:

 

”De andre mødre på barsel skulle have andel i den livsglæde, jeg oplevede på egen krop, de skulle ikke føle sig alene i deres barsel, når nu der var andre i samfundet, som gerne vil være sammen med dem,” fortæller Esra.

 

Med plejehjemsforstanderens støtte påtog Esra sig rollen som frivillig orkestrator for legestuerne, og hendes forbindelser på de sociale medier fik hurtigt bredt budskabet. Straks stod flere forældre med babyer klar til at synge ’Solen er så rød mor’ og andre klassikere på plejehjemmet.

 

”Mange bakkede jo hurtigt op, fordi de havde tiden og lysten til at skabe livsglæde for andre og sig selv. Det var så fedt,” fortæller Esra.

Meget mere samfundssind

Da Esras familie flyttede tilbage til barndomskvarteret i Aarhus, var hun på barsel med deres tredje barn:

 

”Jeg kunne se, hvor stor glæde det bragte mit barn og mig at være i legestue. Derfor måtte jeg fortsætte arbejdet i Aarhus.”

 

Foreningens rytmiske legestuer tog de aarhusianske plejehjemsforstandere godt imod, og der er nu 11 musikalske legestuer på plejehjemmene.

 

Og vokseværket fortsætter. Foreningen SAMVÆRD har i 2020 modtaget 3,6 millioner fra Nordea-fonden for de næste to år.

 

”Skulderklappet fra Nordea-fonden er stort. Nu kan vi udbrede legestuerne til resten af Danmark,” forklarer Esra.

 

Som formand for foreningen skal Esra, foreningens tre lønnede medarbejdere og de frivillige bygge bro mellem endnu flere generationer:

 

”Jeg brænder for at se, hvordan vi fortsat kan gentænke at bygge broer mellem generationerne, og hvordan vi kan skabe møder med mening og magi. Det er så spændende at være omgivet af så fantastisk dygtige medarbejdere i foreningen, der laver legestuer og sang.”

 

SAMVÆRD skal blandt andet hjælpe personalet på plejehjemmene flere steder i landet til at afholde legestuerne selv, og det kan betyde kompetenceudvikling for de medarbejdere, der brænder for rytmikkens gaver.

 

”Desværre kan vi ikke gå i gang lige nu, og vi må ikke besøge plejehjemmene grundet corona-smitterisikoen. Det er en hård tid for mange, men vi må ikke give op. Vi må improvisere.”

 

Derfor arrangerer foreningen bl.a. vindueskoncerter, hvor en foreningsmedarbejder spiller ’Er du dus med himlens fugle’ og mange andre sange uden for plejehjemmene i Aarhus.

 

“Så bliver der klappet og danset på den anden side af vinduerne,” slutter Esra med et smil.

 

 

Gibber det i dig?
Har du lyst til at kaste dig over det frivillige arbejde med legestuerne?
Læs mere på samværd.dk