Ægteparret Christel Maria Nolle og Jens Walter Linder fra Lystrup har under coronakrisen valgt at blive hjemme og på den måde hjælpe samfundet. De får hjælp til indkøb af Julie Lund Petersen, der er frivillig i Røde Kors´ Hjælpenetværk.

 

 

Tekst: Hanne Lykke / Foto: Niels Åge Skovbo

 

”Det er simpelthen for farligt i disse corona-tider at have os ude at købe ind,” siger Christel Maria Nolle. Den erkendelse kom efter en gang bekymret skældud af datteren, der fandt ud af, at hendes forældre stadig handlede og tog på apoteket.

”Vi er vant til at klare os selv, men vi skal jo passe på os selv, så vi ikke kommer til at belaste sygehusene yderligere. Min mand er hjertepatient, så nu hjælper vi samfundet ved at blive hjemme,” siger Christel Maria Nolle.

Det var deres datter, som bor i København, der fortalte dem om Røde Kors´ Corona Hjælpenetværk.

”Jeg ringede til Hjælpenetværket, og samme dag fik vi kontakt til Julie, som nu handler og går på apoteket for os. Jeg skriver en indkøbsseddel til hende, og så kommer hun med varerne eller medicinen. Hun sætter det udenfor og lægger kvitteringen ved, og så overfører jeg pengene til hende. Det kan ikke være lettere. Vi er så glade for hjælpen,” fortæller Christel Maria Nolle.

 

En god følelse at hjælpe

For Julie Lund Petersen betyder det meget at kunne gøre en forskel:

”Jeg var frustreret over, at jeg ikke kunne udrette noget i denne corona-krise, så jeg meldte mig til Røde Kors´ Corona Hjælpenetværk. Min magtesløshed er forsvundet, fordi jeg nu kan hjælpe.” 

”Vores kontakt er jo lidt anderledes, når vi ikke mødes fysisk, men Christel er rigtig god til at vise taknemmelighed. Hun står ofte i vinduet og vinker, og det er bare så hyggeligt. Jeg er for nylig flyttet til Lystrup, og vores forbindelse gør, at jeg føler, at jeg hører lidt mere til nu, ” siger Julie Lund Petersen.

 

Røde Kors´ Corona Hjælpenetværk

Du kan ringe til Røde Kors´ Corona Hjælpenetværk, tlf.: 3529 9660 mellem kl. 9-19 mandag til søndag. Læs mere på: rodekors.dk/corona/hjælp

Hjælpenetværket kan fx hjælpe med indkøb, hundeluftning, pakke- og medicinafhentning eller andre praktiske gøremål. Hjælpen omfatter IKKE børnepasning. 

Du kan få hjælp, hvis du:

  • Er ældre og føler dig i risiko for at blive smittet.
  • Er særlig udsat fx pga. sygdom (fx hjertekarsygdom, lungesygdom, nedsat immunforsvar og kræft) og derfor har valgt at gå i selvisolation.
  • Er mistænkt for at være smittet og derfor er i hjemmekarantæne.
  • Er syg af coronavirus og derfor er i hjemmekarantæne.

 

 

Vi er en del af et større fællesskab

Den her tid viser, hvor afhængige vi er af hinanden. Så selvfølgelig skal vi bede om hjælp, når vi har brug for den.

 

”Det ligger dybt i os, at vi gerne vil hjælpe, for hvis vi giver noget, så har vi også gjort noget. Men vi bliver nødt til at tænke anderledes i den her tid. For hvis du har brug for hjælp, så skal du bede om den. På den måde hjælper du fællesskabet med ikke at belaste sundhedsvæsenet yderligere,” siger sognepræst Susanne Kramer Madsen.

 

I vores samfundskultur bryster vi os af at kunne klare os selv og ikke stå i taknemlighedsgæld til nogen. Det er nærmest et adelsmærke, hvis man ikke skylder nogen noget.

 

”Men det befriende er faktisk, at vi skylder hinanden hele baduljen. Det er ikke et regnskab, der kan gøres op og blive gjort færdigt. Vi er en del af et stort fællesskab. Og når vi ved det, er det også lettere at bede om hjælp. Vi er dybt afhængige af hinanden, og det er faktisk helt, som det skal være,” understreger Susanne Kramer Madsen.

 

 

Bliv eller få en telefonven

Familie og venner kan ikke komme på besøg, og kontakten med omverdenen føles måske vigtigere end nogensinde. Det er usundt for vores mentale helbred ikke at tale med nogen.

 

Hos Ældre Sagen kan du få en telefonven eller blive telefonven.

 

”Vi kobler mennesker, der gerne vil have en telefonven, og det giver en tryghed for begge parter, at vi er bindeleddet,” siger konsulent Katrine Heinild fra Ældre Sagen. Man behøver ikke at være ældre for at blive telefonven, man skal bare være fyldt 18 år.  

 

”Vores mentale helbred bliver sat en på prøve i denne her tid, hvor vi er meget isoleret. Så det er en win-win-situation at få en ny ven at tale med i telefonen,” siger Katrine Heinild.

 

Du kan tilmelde dig Ældre Sagens Ældretelefon på tlf.: 82 82 03 00 på hverdage kl. 9-15.

Som udgangspunkt er man telefonvenner, så længe coronakrisen står på i Danmark. 

Læs mere og tilmeld dig her: aeldresagen.dk