Alle dage bliver bedre af et havbad

De fleste vinterbadere bader alene, men samhørighed og hygge er alligevel en væsentlig del af fællesskabet omkring Vikingeforeningen Morgenbaderne ved Ballehage Søbad.

 

”Uanset om man har en god eller en dårlig dag, så bliver den bare bedre af et havbad!”

Fysisk og psykisk friskhed er nøgleordene, når man spørger medlemmerne i Vikingeforeningen Morgenbaderne ved Ballehage Søbad, hvad der får dem til at hoppe i havet hele året rundt. Udsagnet ovenfor leveres med et smil af Inger-Lise Fredriksen, 56, der har været vinterbader siden 2002. Sammen med Grethe Lauritsen, 73, er hun er i gang med at klæde om efter en tur i baljen en smuk martsmorgen.

Grethe Lauritsen har været medlem af klubben i knap 20 år, et år mindre end klubben har eksisteret, og kvalificerer sig dermed til september til titlen som fuldbefaren vinterbader.

”Jeg har altid elsket at bade, så da jeg i sin tid hørte om klubben, skyndte jeg mig at melde mig ind. Dengang var vi ikke så mange, men siden er der kommet rigtig mange til. Det er blevet meget populært at vinterbade,” siger Grethe Lauritsen.

Det bekræfter klubbens formand, Ole Holmer-Bretlau. ”De seneste år har vi oplevet stor efterspørgsel, men selv om vi kun er omring 430 medlemmer, optager vi kun 30-40 nye om året – vi vil gerne bevare det særpræg og den ånd, vores forening har,” siger han og forklarer populariteten med det kick, der følger med vinterbadning.

”Det kan godt være surt og koldt at skulle ud i regn, slud og sne, men bagefter suser endorfinerne rundt i kroppen, og det er helt fantastisk!”

 

Helårsbadning og hygge

Selv om foreningen i princippet er for vinterbadere, med formel sæsonafslutning i foråret, bader de fleste medlemmer året rundt.

”Normalt bader jeg tre-fire gange om ugen, men jeg kommer her ikke helt så meget midt på vinteren længere – jeg er ikke så tryg ved at tage cykelturen herud på de mørke, glatte veje,” fortæller Grethe Lauritsen.

Til gengæld er hun helt tryg ved at bade, også i det vinterkolde havvand. Det er en tryghed, der følger med at bade i forening i stedet for blot selv at gå i vandet. Foreningen er en morgenklub, og i åbningstiden er der altid et af foreningens medlemmer til stede. Og så er saunaen åben og varmet op. Her kan medlemmerne smutte ind og få varmen, inden de kører hver til sit igen.

 

Med eller uden tøj på?

I saunaen er det en uskreven regel at bruge badehåndklæde, men i vandet vælger de fleste vinterbadere at hoppe i i deres ’adamskostume’ – altså nøgne. Det er ikke en regel i foreningen, men om vinteren fryser badetøjet let til, forklarer Grethe Lauritsen. Og i frossent badetøj bliver kroppen hurtigt kold.

Barheden er ens for alle, men både hun og Inger-Lise Fredriksen fortæller, at det i starten var lidt grænseoverskridende sådan helt at smide kludene og hoppe i.

Det er dog ikke derfor, de fleste vinterbadere bader alene.

”Naturen er ganske enkelte smukkere, når der ikke er alt for mange andre omkring dig,” forklarer Grethe Lauritsen.

Fællesskabet foregår i stedet i foreningens klubhus, hvor mange nyder en kop te og lidt mad i forbindelse med badningen.

”Jeg kendte ingen her, da jeg startede, men hvis man har lyst, kommer man hurtigt og helt naturligt i snak med hinanden herude,” siger Inger-Lise Fredriksen, der har lært Grethe Lauritsen at kende gennem foreningen, og sidstnævnte supplerer:

  • Kom frisk!
Alle over 15 år kan blive medlemmer af Vikingeforeningen Morgenbaderne ved Ballehage Søbad. Det koster 250 kroner om året at være medlem. Foreningen har ikke nogen hjemmeside, men potentielle nye medlemmer er velkomne til at kigge forbi klubhuset ved badebroen ved Ballehage i klubbens åbningstid: Mandag til fredag 06-08.30 og weekender 06-09.30. Klubben hænger opslag op i klubhuset, når de optager nye medlemmer, typisk i slutningen af september. Sauna og klubhus er kun for medlemmer, men badebro og de overdækkede omklædningsfaciliteter tilhører kommunen og kan benyttes af alle. Også i foreningens åbningstid. Andre vinterbaderforeninger i Aarhus” Vikingeklubben Jomsborg: www.vinterbadning.dk

Vinterbadeklubben Ballehage: vinterbadeklubben-ballehage.dk

 

Tekst og foto: Pernille Bonne