“At rejse er at leve,” skrev H.C Andersen. Og tænk, hvis du kunne rejse ud i verden på sådan en helt almindelig tirsdag formiddag – hjemme fra stuen. Mærke suset i maven fra skyskraberens top, høre elefantens fnysen tæt ved dit øre og tabe vejret over den spejlblanke Østersø i en havkajak ved Bornholms klipper. Det kan du faktisk med de mange virtuelle rejsetilbud, der efterhånden findes.

TEKST: Jannie Lindberg Sundgaard FOTO Jannie Lindberg Sundgaard og stock

Guide: Rejsedestinationer til alt fra historiske ture rundt i Aarhus til safari i Afrika og sommer på Bornholm. Rigtig god rejse

Oplev Aarhus i selskab med en god historie

Ved du, hvornår vikingerne kom til Aarhus? Og hvilke interessante historier den smukke Møllesti gemmer på? Alt det og meget mere kan du opleve på
en guidet tur med Aarhus Experience. Turene foregår både ude i virkeligheden, men som noget nyt også via video på Facebook.

Kom med…

Regnen siler ned. Det smukke Aarhus Teater står vådt og en smule forladt på sin faste plads ved Bispetorv. Thomas Pedersen, indehaver af Aarhus Experience, står lidt i læ ved en af teatrets låste indgangsdøre. Han er i fuld gang med at sætte udstyr op sammen med sin videomand til formiddagens guidede tur, som går i vikingernes fodspor.

”Ja, det regner, sådan er det jo nogle gange, men derfor skal vi stadig på tur. Der sidder mange og venter klar på Facebook for at komme med ud i Aarhus, og de sidder jo i tørvejr.”

Det er nyt, at Thomas Pedersen arrangerer virtuelle guidede ture. Men når et forsamlingsforbud gør, at man ikke må samles fysisk, så må man skynde sig at lære noget nyt. Så det gjorde Thomas Pedersen. På få uger fik han omlagt sine guidede ture til at foregå virtuelt via Facebook – og de er en stor succes.

Ja, det regner, sådan er det jo nogle gange, men derfor skal vi stadig på tur. Der sidder mange og venter klar på Facebook for at komme med ud i Aarhus, og de sidder jo i tørvejr.

Thomas Pedersen

Interesse fra hele verden

I nogenlunde tørvejr under sin bredskyggede sorte hat og ulasteligt klædt i jakkesæt fortæller Thomas Pedersen om den store interesse, der er for hans videoture: ”Det er virkelig overvældende. Den første tur var midt i april og havde over 2500 personer, som fulgte med. Det er fuldstændigt exceptionelt. Normalt har jeg mellem 10 og 20 mennesker på en guidet tur, så det er sådan lidt svært at forholde sig til.”

Kameramanden kan under live-sendingen se på Facebook, hvem der følger med, og hvor de kommer fra, og det er fra hele verden.

”Jeg har fået kommentarer fra Columbia, drikkepenge (som man kan sende via mobilpay) fra New Zealand, og vi har både danske, engelske, tyske og spanske guidede ture,” fortæller Thomas Pedersen. Og det er ikke bare virtuelle turister, som har fået øjnene op for de online ture rundt i Smilets By. Andre rejsebureauer har kontaktet Thomas Pedersen for at få råd og vejledning til, hvordan man stabler sådan noget på benene.

”De professionelle spørger meget til, hvordan jeg gør med teknik, betaling, sprog, annoncering og den slags, og det er lige fra Japan til København, henvendelserne kommer. Jeg hjælper gerne, for det mener jeg, vi bør i denne verden.”

Nye muligheder

Nu hvor det igen er muligt at samles og lave guidede ture ude i den virkelige verden, er der droslet ned på de virtuelle, men videoerne fra turene ligger på Facebook, så alle kan tage på tur, når det passer for dem. Og så har Thomas Pedersen fået øje på en ny mulighed: ”Når vi går rundt, er det begrænset, hvor langt vi kan komme, men med videoturene, kan jeg jo pludselig lave guidede ture længere væk fx til universitetet, Botanisk have eller Marselisborg.”

Og så slår klokken 11 på Aarhus Domkirkes historiske ur. Optageknappen på kameraet blinker rødt. Thomas Pedersen begiver sig ud i den silende regn med kameramanden som tæt følgesvend, mens de virtuelle turister verden rundt kan følge med i fortællingen om de vilde vikingers færd i Aarhus.

Thomas Pedersen

Tur arrangøren

Thomas Pedersen, 50 år, har arbejdet som turistguide og rejseleder over hele verden i det meste af livet. Indehaver af Aarhus Experience og Aarhus Free Walking Tours, der arrangerer guidede gåture i Aarhus midtby.

Turene:

Varighed: Ca. 2-5 time, hvor man går rundt.

Hvor går turen hen?

Fx Aarhus Teater, Domkirken, Christian X-statuen, Lille Torv, Vor Frue Kirke, ’Atomkraft nej tak’-skiltet, Vestergade og Møllestien.
Se med på facebook.com/Aarhusexperience


Fra Afrika til Paris over New York

Tag til Afrika, hvor du bumler afsted i jeepen hen over Afrikas savanne, mens støvet hvirvler omkring dig. Du kommer så tæt på zebraer, elefanter og bøfler, at du kunne røre dem og høre deres snøften, prusten og gungrende gang. Eller hvad med et besøg i pulserende New York, hvor det svimler for dig, når du lægger nakken tilbage for at se toppen. Det kunne også være “destination Paris” med en slentretur langs Seinen og en café au lait på en af de utallige fortovscafeer, mens chikke parisienner suser forbi. Verden ligger for dine fødder på ascape, hvor du kommer med på førstehånds rejser helt tæt på. Der er garanti for sug i maven og storslåede oplevelser selv om, du sidder hjemme i stuen.
Sådan kommer du afsted: ascape.com

Bornholm, Bornholm, Bornholm

Sommeren i Danmark er noget særligt med sine lyse nætter, bølgende marker og blanke hav. Smør dig en sildemad og sæt dig godt tilrette i din lænestol, for nu går turen til Bornholm, solskinsøen mod øst. Her kan du padle i havkajak, klatre op af de svimlende klipper og gå på historisk opdagelse på Hammershus. Alt sammen i 360 graders perspektiv – som at være der selv.

Sådan kommer du afsted: Gå ind på youtube.com og skriv: Destination Bornholm, i søgefeltet, så kommer du over på Bornholms egen helt fantastiske videokanal.

All inclusive: 24 timer i…

Øv russiske gloser, mens du tager en spektakulær helikoptertur over Skt. Petersborgs glimtende spir og tage. Spis frokost som de lokale og gå på opdagelse i den historiske bys mange skatkamre. Online rejseplatformen Momondo har lavet adskillige skræddersyede rejeguides med hele dagsprogrammer, hvor du kan komme på sprogskole, få lokale opskrifter, inspiration til film, byvandringer og meget mere. Det er virkelig god underholdning.
Sådan kommer du afsted: momondo.dk/c/virtuel-rejse/