“Vores børn er opdraget med, at fremmede ikke er farlige”

Hos familien Bech Kiilerich er fællesskabet grundpillen for livsglæden. Hvad end det er med en guitar under armen på roadtrip i USA eller foran bålet i kolonihaven med vennerne, så handler det om samværet og om at have tillid til hinanden.

 

USA 2019: En amerikansk bedstemor står med sit treårige barnebarn på armen i supermarkedet. Ekspedienten hilser smilende på den lille pige.

 

”Du får hende ikke til at hilse,” siger bedstemoderen, ”hun er opdraget med ”stranger danger” (fremmede er farlige, red.).

 

Aarhus 2019: Sidsel og Lasse Bech Kiilerich sidder ved spisebordet i deres kolonihave. Deres to sønner, Eske på otte år og Birk på fem år, er i skole og børnehave.

 

”Da Eske var omkring otte måneder og havde sin første sommer i kolonihaven, sad vi en dag i fælleshuset. Eske gik fra arm til arm for at blive nusset, og der så vi virkelig værdien i at have så mange forskellige mennesker omkring os. Det giver jo ens børn en kæmpe ballast og åbenhed at møde verden og fremmede med,” siger Lasse Bech Kiilerich.

 

Alle er lige i kolonihaven

 

For familien Bech Kiilerich glider mennesker, fællesskaber og oplevelser ud og ind af hinanden i en skøn, mangfoldig blanding. Her er samværet og glæden ved livet i fokus, for det er der sundheden og livsglæden findes. Hvert år i april flytter familien i kolonihaven og lejer deres lejlighed på Trøjborg ud. Først når efterårsmørket for alvor sænker sig omkring november rykker de tilbage til byen og lejligheden. Sådan har det været i 14 år.

 

”Vi trives rigtig godt med at skifte boligen ud to gange om året,” siger Sidsel Bech Kiilerich.

 

”I kolonihaven genopdager børnene legetøj, de ikke har set i et halvt år, vi får lys, luft og plads omkring os på en anden måde end i byen.”

 

”Fællesskabet er stærkt herude i haveforeningen. Her er vi sammen om at elske kolonihavelivet. Alder, politik, jobtitel, uddannelse osv. er ikke vigtigt,” pointerer Lasse Bech Kiilerich.

 

Urmanden Lasse

 

Køkkenhaven i kolonihaven er primært Lasses Bech Kiilerichs område. Hvert års såning forberedes detaljeret på en skitse allerede året i forvejen.

 

”Jeg anede ingenting om køkkenhaver, inden vi fik kolonihaven, men jeg har læst mange bøger og prøvet mig frem. Nu har jeg efterhånden skabt mig min egen lille almanak,” fortæller han.

 

”Ja, der går faktisk sådan lidt urmand i dig, når du ordner i køkkenhave,” griner Sidsel Bech Kiilerich.

 

Tager glad 12 timer på job

 

Med en legende tilgang til livet og troen på, at drømme kan blive til virkelighed, startede Sidsel og Lasse Bech Kiilerich for fire år siden bandet Æsken, der siden er vokset til et orkester, hvor deres bedste venner er en fast del af bandet. Musikken er for børn og familier, og det handler om leg, fantasi og god musik.

 

”Æsken er jo vores tredje barn,” siger Sidsel Bech Kiilerich med et grin.

 

”Jeg glæder mig altid til at skulle på arbejde, også selv om jeg ved, det bliver mindst 12 timer på jobbet den dag,” fastslår Lasse Bech Kiilerich.

 

Bandet skriver selv tekster, forestillinger, sætter lys, lyd og scene op. De er efterspurgte og vandt i 2017 Danish Music Awards Børnejazzprisen.

 

For Eske og Birk betyder forældrenes turnéliv på ingen måde, at de ofte må undvære deres mor og far.

 

”Æsken er en del af os alle sammen, og det er vigtigt, at børnene føler det. De er ofte med og byder ind med nye vinkler på sange og forestillinger, som vi ikke selv har tænkt på,” siger Sidsel Bech Kiilerich.

 

Den amerikanske ”drøm”

 

Æsken (og familien) har i vinter været på knap to måneders roadtrip i USA. De spillede koncerter, fandt inspiration hos andre musikere og oplevede det hele sammen som både band og familie. Det var der, i en supermarkedskø i Arizona, at Lasse Bech Kiilerich overhørte den amerikanske bedstemors samtale med ekspedienten.

 

”Vi er SÅ stolte af, at vores børn ikke er bange for fremmede, men i stedet møder dem med nysgerrighed. Tillid til andre mennesker er sundt og naturligt,” fastslår han.

 

”Vi kan være vidt forskellige som mennesker, men det behøver jo ikke betyde, at vi ikke kan tale sammen. Det er en virkelig vigtig værdi, som vi meget gerne vil give videre til vores børn,” siger Sidsel Bech Kiilerich.

 

  • Livretter
  • Livsglæde
  • Title 3
Lasse: ”Jeg elsker at lave mad til familien især af de ting, vi selv har dyrket.” Sidsel: ”Når Lasse steger grøntsagerne fra vores have. Det smager bare bedre end andre grøntsager, fordi det er vores egne hjemmedyrkede. Det er det bedste, jeg ved.”
Lasse: ”Når jeg står med min bedste ven, Kristian, som både er kolonihavenabo og bassist i vores band og laver aftensmad over bålet. Så står vi der og får en øl, hyggesnakker og siger sådan nogle rigtige mandelyde. Det er i den grad livskvalitet for mig.” Sidsel: ”Selv om vi arbejder sindssygt meget, uden vi bliver rige af det, så kan jeg slet ikke se mig selv i et fast 8-16 job. Den frihed, vi har i selv at kunne planlægge vores arbejdsliv og være sammen om det som familie, er en kæmpe livsglæde.” Se meget mere til Æsken på Facebook: Æsken eller på Instagram: @aeskens_eventyr Forslag til citatfremhævning: ”Vi er SÅ stolte af, at vores børn ikke er bange for fremmede, men i stedet møder dem med nysgerrighed. Tillid til andre mennesker er sundt og naturligt,” Eller: Vi kan være vidt forskellige som mennesker, men det behøver jo ikke betyde, at vi ikke kan tale sammen. Det er en virkelig vigtig værdi, som vi meget gerne vil give videre til vores børn,”
Tab 3 content place

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *